Cytat:
|
A mozesz napisac cos na temat mojego pytania wyzej, jak skrecales wtrysk to czesci byly suche czy namaczane w ropie?
|
podczas skręcania wszystko MUSI być mokre.
Ja podczas składania, aby sie upewnic że na elementach składanych nie ma włosków, paproszków, drobinek kurzu unoszącego sie w powietrzu dodatkowo każdy element czyściłem strumieniem WD40 tuż przed włożeniem.
Jeżeli oprócz czyszczenia wymieniałes zaworki to one powinny być chwile moczone w ropie aby ropa dotarła do wnętrza kanalików przed złozeniem.
ODPOWIETRZANIE:
Tak poskładany wtrysk wkręcasz kluczem dynamometrycznym (odpowiednią siłą) w głowice silnika, przykręcasz wszystkie sztywne przewody paliwowe WC, następnie wszystkie luzujesz je po stronie wtrysku (po stronie szyny maja być dokręcone):
- odpinasz z pompy WC brązową wtyczkę (regulator wydatku paliwa - przy wypiętej wtyczce idzie maks ciśnienie paliwa)
- kręcisz kilka sekund(aż poleci spod nakrętki paliwo - ten wtrysk lekko dokręcasz, powtarzasz czynność az będziesz pewien że do każdego wtrysku już doszło paliwo).
Na tym można by już skonczyć odpowietrzanie, ale ja zazwyczaj robię drugą turę odpowietrzania:
- tym razem delikatnie luzuje tylko na jednym wtrysku śrubę i kręce ~2sekundy, dokręcam mocniej przewód paliwowy
- tą czynność powtarzam dla każdego wtrysku
- wpinamy spowrotem brązową wtyczkę, podpinamy wtyczki do cewek wtrysków, auto powinno zapalić od strzała.
Bump:
Cytat:
|
Panowie, mam teraz taki problem z Mondkiem (2.0 TDCI 2005 rok).
W większości przypadków odpala mi z ciśnieniem na listwie CR około 320 bar.
Powoduje to, że korekty idą na minus na max.
Lekkie wciśnięcie pedału gazu (zwiększenie obrotów z 800 do 900) powoduje,
wzrost ciśnienia na listwie CR do 1000 bar. Paliwa leci do cylindrów za dużo. Z wydechu kłęby dymu (na samych wolnych obrotach przy 320 barach jest ok, nie dymi).
Po lekkim wciśnięciu pedału gazu.
Najważniejsze, że parametr FRP_DSD właśnie takie żądanie pokazuje a pompa
steruje do tego ciśnienia.
Dlaczego FRP_DSD jest wysokie?
Na 10 odpaleń jedno jest OK. Czyli FRP_DSD na poziomie 230 barów.
Wciskanie pedału gazu powoduje liniowe (ze wzrostem obrotów) przyrastanie ciśnienia.
Jest OK.
Czemu ECU silnika może chcieć tak wysokiego ciśnienia na szynie?
Czujniki temp. cieczy, głowicy pokazują wszystkie parametry OK.
Obroty silnika wskazuje prawidłowo (ForSCAN).
|
Może przycina sie regulator wysokiego ciśnienia lub wtyczka nie styka?
http://img189.imageshack.us/img189/1429/pompadelphi.png (7)