Cytat:
|
tylko pamiętaj że tuleje się wkleja
|
Cytat:
|
Ja tam nie kleiłem tych tulei. W sumie zrobiłem około 50 tkm i nic się nie dzieje. Ale trzeba zaznaczyć że Ford zaleca klejenie tak jak pisał jendrekmak.
|
Zamówiłem cztery tuleje Powerflex (komplet) do tylnej ramy pomocniczej - do mojego B5Y.
Czytałem angielską instrukcję montażu i mam wątpliwości.
Instrukcja nakazuje pozostawienie starej zewnętrznej metalowej osłony tulei, która jest wbita w ramę. Czyli usuwamy ze środka starą gumę (wnętrzności starej tulei).
Następnie czyścimy wewnętrzną stronę tej metalowej osłony tulei (odsłoniętą po usunięciu gumy) z wszelkich ognisk rdzy, która tam najprawdopodobniej będzie.
Do tej pory wszystko jasne.
Ale dalej napisano "
Do not grease the new bush before fitting." - czyli nie smaruj nowej tulei (dołączonym do zestawu smarem) przed dopasowaniem/montażem.
Tego nie rozumiem.
Mam użyć tego smaru dopiero po zamontowaniu tulei, czyli po wepchnięciu jej do tej metalowej osłony? Jeżeli tak, to gdzie ten smar ma się dostać (jest w zestawie!).
A jeżeli słowo "
fitting" mam rozumieć jako "dopasowanie" (a nie "instalowanie"), to czy najpierw trzeba tuleję wcisnąć i sprawdzić czy pasuje, a potem ją wyciągnąć, posmarować i ponownie wcisnąć?
Instrukcja też nic nie mówi o konieczności zastosowania prasy do wciśnięcia poliuretanów w stalowe tuleje będące w ramie. To trzeba wciskać prasą?
Jest w tulei
kołnierz, który nie pozwala na łatwe wciśnięcie.
Tuleje przyjadą najwcześniej za tydzień, ale wolę z wyprzedzeniem ustalić szczegóły.
Oryginalna instrukcja:
http://www.powerflex.co.uk/i/product...R19-910_A5.pdf