Temat: [Mondeo 2007-2014] Awaraia silnika po 15 minutach jazdy
View Single Post
Stary 04-06-2015, 12:33   #1
xCiacho
ford::amateur

Model: MK4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2007
Domyślnie Awaraia silnika po 15 minutach jazdy

Witam forumowiczów.

Od razu przejdę do sedna sprawy.

Wybierając się na małe odwiedziny (4 km od miejsca zamieszkania), zgasło mi auto (ford mondeo mk4 tdci-2007 r). Odpaliło normalnie, po przejechaniu kawałka drogi na trzecim biegu autem zaczęło szarpac jakby zaraz miał zgasnąc. Dodałem trochę gazu i później auto jechało jak ta lala. dojeżdżając na miejsce zaczął szarpac i zgasł. Niestety już nie odpalił. Pojawił się komunikat "awaria silnika". Po 5 minutach spróbowałem uruchomic silnik z powodzeniem lecz tylko na kilka chwil. Pojawiła się kontrolka od "ABS/ESP" ale po jakimś czasie zgasła.
3 dni wstecz wymieniałem filtry paliwa,oleju,powietrza i kabinowy oraz wymieniałem olej. Zapowietrzyłem układ ale przy pomocy rurki i strzykawki odpowietrzyłem go dokładnie tak jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Po4BddwSJ1Q z tą różnicą, że użyłem rurki i strzykawki. Tak jak na filmiku auto odpaliło za pierwszym razem i tak jak wcześniej wspomniałem przez 3 dni auto śmigało. Jeszcze wczoraj wieczorem, czyli przed dniem awarii moja złota "bestia" jeździła i nie dawała oznak "słabości". Jeszcze nie odczytałem błędów ponieważ nie posiadam sprzętu. Ale może ktoś spotkał się z takim problemem? Może to problem z EGR albo jakiś czujnik?
xCiacho jest offline   Odpowiedź z Cytatem