Niedziałająca klimatyzacja
Witam
Borykam się z problemem niedziałającej klimatyzacji. Po wciśnięciu przycisku na Blaupunkcie NX pojawia się napis AC on aczkolwiek nic się nie dzieje. Po podpięciu pod komputer pokazał się błąd :
P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1
Po wykasowaniu tego kodu klimatyzacja uruchamia się na ok. 5 sek. po czym błąd wraca a klimatyzacja nie działa. Zauważyłem że nawet gdy AC uruchamia się na te parę sekund wiatrak cały czas jest w miejscu.
Idąc instrukcjami znalezionymi na internecie o fioletowym przewodzie pojechałem do mechanika w celu zweryfikowania tego problemu. Po paru godzinach mechanik zadzwonił do mnie że kabel został naprawiony i był przerwany około 70cm poniżej wtyczki od sterownika tego przy wentylatorze. Zostałem poinformowany również ze na tym kablu jest teraz napięcie zmienne od 0 do 4v. Tak przynajmniej mi powiedział po czym zainkasował swoją zapłatę i powiedział mi ze ten sterownik przy wentylatorze jest uszkodzony. Po kupieniu używanego sterownika i podmiany nic się nie zmieniło. By sprawdzić na 100% oba sterowniki podpiąłem je do w pełni działającego drugiego mondeo mk4 i okazało się ze sterownik jest w pełni sprawny.
Mechanik powiedział ze gdy omijał sterownik to wiatrak ruszał ( podpięcie na krótko ).
Dodam że klimatyzacja została nabita i sprawdzona na wszelkie wycieki.
Ma ktoś może pomysł co może być problemem który nie pozwala usunąć kodu P0691 ?
Pozdrawiam
|