Temat: [Mondeo 2000-2007] Dziwne zachowanie obrotów
View Single Post
Stary 08-06-2015, 20:56   #1
olusiek
ford::beginner

Model: mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Dziwne zachowanie obrotów

Witam serdecznie Forumowiczów,

Chciałbym prosić Was o pomoc (może ktoś walczył z takim problemem akurat?).
Autko mkIII w kombiku z silnikiem 2.0 i 6-ścio biegową skrzynią.
sprzęgło z dwumasą/łożyskiem/wysprzęglikiem wymienione półtorej roku (20tyś km) temu.

Problem z obrotami wygląda następująco:
Jadę spokojnie, zmieniam bieg na wyższy i obroty zamiast spaść do poziomu "jałowego" co u mnie jest w okolicy 700/800obr/min pozostają na poziomie 1200-1400 obr/min. Tak samo sprawa ma się gdy na przykład gdy "zrzucę" bieg na jałowy. Obroty potrafią się zatrzymać na ww. poziomie, ale ponowne wciśnięcie sprzęgła i jego zwolnienie powoduje zawsze powrót do poprawnych wartości obr/min. Udało mi się to sprawdzić dojeżdżając do skrzyżowania. Noga z gazu->sprzęgło->luz->obroty stanęły na 1300->ponowne sprzęgło->obroty zeszły do 800.
Nie ma zasady co do biegów które zmieniam (czy to z 1-2, 2-3,3-4,4-5) sytuacja taka potrafi wystąpić na każdej z kombinacji, ale nie ma reguły że występuje zawsze na jakiejś. Czasem mogę przejechać kilka km i nie wystąpi ani razu, a czasem na odcinku 200-300 metrów dwa razy.

Sprawdziłem z znajomym mechanikiem wysprzęglik i nie widać na nim żadnych wycieków. Spróbowaliśmy go także odpowietrzyć ale był ok. Znajomy wsiadł i wg. niego to nie jest problem sprzęgła. Nie mam żadnych objawów utraty mocy podczas ruszania, dwumasa jest cicha. Sprawdziliśmy dwumasę "dławiąc" go na ręcznym i też jest ok.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Niestety nie potrafię się dopatrzyć żadnego schematu, a wymieniać kolejno części to dla mnie średnie rozwiązanie.

pozdrawiam,

Ostatnio edytowane przez olusiek ; 08-06-2015 o 21:15
olusiek jest offline   Odpowiedź z Cytatem