View Single Post
Stary 11-06-2015, 15:47   #1
waski11
ford::beginner

Imię: Leszek
Model: Focus Cmax GHIA
Silnik: 1.8 125KM Duratec-HE
Rocznik: 2005
Domyślnie benzyna 1.8 125km szarpanie - diagnostyka

Witam,
posiadam cmax-a z 2005 roku z silnikiem benzynowym 1.8 125km Duratec-HE (141tyś km). Auto w marcu osobiście przywiozłem z Niemiec. Niestety podczas zakupu nie wyłapałem szarpania auta przy 1900 obrotów. Mi się wydawało że auto łapie czkawkę przy stałej jeździe przy danych obrotach. Obecnie auto stoi od 3 dni na diagnostyce i okazało się że łapie czkawkę już wcześniej około 1200obr. Oprócz diagnosty miejscowego był diagnosta z Wrocławia i nie mogą wyłapać co jest bo komputery, komputer serwisowy Ford, oscyloskopy, cewki testowe i inne ustrojstwa nie wyłapują nic. Dziś ostatni dzień testów u miejscowego diagnosty i jak nic nie pomoże to mam zawieść auto do diagnosty we Wrocławiu. Zasugerowali że może być to przepustnica lub cewki ale według typowych objawów jakie mają uszkodzona przepustnica i cewki na to nie wskazują. Nie chcą mi mówić idź Pan do sklepu i kup przepustnicę lub cewkę a jak nie pomoże to szukamy dalej lecz sugerują podmianę z innego na 100% sprawnego auta. Stąd mój post i prośba czy jest ktoś chętny na użyczenie ze swojego cmaxa przepustnicy lub cewki na podmianę w celu sprawdzenia czy to jest to. Jestem ze Świdnicy (58-100) i może któryś z kolegów z forum mieszkający w okolicy mógłby podjechać ze mną do diagnosty na podmiankę w celu sprawdzenia ? Wczoraj odebrałem i diagnosta mówi że może być to też usterka mechaniczna np. układu przeniesienia napędu. W pierwszej kolejności sprawdzę poduszki pod silnikiem i skrzynią. Jedyne pocieszenie że chłopaki nie wzięli złotówki za 3dni szukania przyczyny.

Może macie pomysł co może być przyczyną czkawki auta ?
Jeśli usterka mechaniczna to co to może być ?

Wymienione zostały na nowe:
- olej silnika,
- filtry,
- przeguby zawieszenia
- uszczelniona skrzynia (oring)
- olej skrzyni
- świece zapłonowe Ford Motocraft NGK AGFS 22IPJ "Laser iridium"

Przed diagnostyką wyczyściłem przepustnicę. Niestety wymiana świec i czyszczenie nie pomogły.

Pozdrawiam i dzięki

Ostatnio edytowane przez waski11 ; 12-06-2015 o 08:58
waski11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem