Odp: brak iskry na 2 cylindrach, ale aparat ok...
Moim zdaniem mechanik głupoty gada. Poza tym jak stwierdził to uszkodzenie? Mierzył ciśnienie sprężania?
Wg. książki Ditera Korpa Ford Focus, przy przegrzaniu silnika komputer odcina podawanie PALIWA do 2 cylindrów w celu schłodzenia (a nie zanik iskry- bo niby jak miałby to zrobić?- iskra indukuje się w cewce i komputer nie może spowodować jej braku) i ograniczenie pr. obrotowej, aż do zupełnego wyłączenia podawania paliwa (tryb awaryjny).
Taki błąd zostaje zapisany w pamięci.
I pewnie mechanik to miał na myśli.
A wracając do braku iskry- na których cylindrach jej nie ma? W foce jest układ 2 cewek, czyli iskra przeskakuje równocześnie na 1 i 4 oraz na 2 i 3 cylindrze.
Wiem,że sprawdzałeś 2 cewki, ale jeśli brak iskry na tych 2 cylindrach (1 i 4 lub 2 i 3) to może jednak cewka?
Ja nie mam więcej pomysłów. Trzeba albo zawieźć auto do KUMATEGO mechanika (a raczej elektromechanika), albo przekładać po kolei wszystkie elementy z innego sprawnego auta (jak masz taką możliwość)- cewka, czujnik położenia wału, itd, czyli wszystko co związane z zapłonem.
Ew. spróbuj napisać do kolegi Moons na priv. Z tego co wnoszę po Jego wpisach, jest mocno zorientowany w ukł. el. focusa. Może coś doradzi.
|