Temat: [Focus 2011-2014] Led DRL zamiast halogenów
View Single Post
Stary 14-06-2015, 20:09   #37
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie

Cytat:
Napisał Wojtek O. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fiat Stilo ma 4 postojówki z przodu(miałem takiego). Volvo i DAF w ciężarowych stosują nawet po 6 + obrysówki pomarańczowe na rogach z przodu
To że są dwie żarówki (albo wiecej), które świecą jako postojowe- szczególnie w jednym reflektorze, to nie znaczy samo z siebie, że według warunków technicznych będą to już dwa lub więcej świateł tego samego rodzaju- w przepisach są też określone odległości pomiędzy modułami świetlnymi (termin nie jest z przepisów - ale nie chce mi się teraz tam szukać) przy zachowaniu których można je uznać za jedno światło, co jest też istotne dla kontroli czy ma ono odpowiednią jasność i powierzchnię. Tym tematem zajmowałem się jak chciałem sobie założyć w przedliftowym FF2 Drl w formie 5 oczek. Zresztą większość ledowych dziennych to świecące obok pojedyńcze diody tylko że zamknięte w jednej obudowie i nikomu nie przychodzi do głowy, żeby je z tego powodu kwestionować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A obrysówki to inny rodzaj światła niż postojowe..
Poza tym zapewne producenci mają możliwość uzyskania zgody na jakieś drobne odstępstwa od warunków i uzyskują homologację - kolega Pitol321 ma rację tak czy siak nikt nie zakwestionuje rozwiązania fabryki bo to już z chwilą homologacji jest legalne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale co do Policji to nie wiem czy są oni tacy chętni do zatrzymywania za wykroczenia, po stwierdzeniu których musieliby zabrać dowód rejestracyjny - takie mam wrażenia jak widzę ile samochodów jeździ na HIDach włożonych do zwykłych lamp...

EDIT:
Zadałem sobie trud i poszukałem w naszym rozporządzeniu warunku, który uzależnia uznanie kilka świateł za jedno- nie ma co prawda w nim nic odległościach ale w zasadzie, jak na mój rozum do tego to się sprowadza:
Załącznik nr 6 do Rozporządzenia Min. Infr. z z dnia 31 grudnia 2002 r. w*sprawie*warunków*technicznych*pojazdów*oraz*zakr esu*ich*niezbędnego*wyposażenia
Par. 1 ust. 1. Zespół dwóch niezależnych lub zgrupowanych świateł, takich samych lub różnych, lecz o jednakowym przeznaczeniu i jednakowej barwy, uważa się za jedno światło, jeżeli rzut ich powierzchni świetlnych na płaszczyznę poprzeczną zajmuje co najmniej 60% powierzchni najmniejszego prostokąta opisanego na rzutach tych powierzchni świetlnych oraz pod warunkiem, że światła te zostały homologowane jako światło typu D (zgodnie z oznaczeniem homologacyjnym); nie stosuje się do świateł drogowych, świateł mijania i świateł przeciwmgłowych przednich.

Brzmi to trochę, jak zadanie na maturę z matematyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więcej warunków jest w odpowiednim rozporządzeniu unijnym dotyczącym tego tematu, np. pamiętam, że jest taki wymóg, że jeżeli DRL są w odległości mniejszej niż 40mm od kierunkowskazów to muszą przygasać lub wyłączać się po stronie włączonego kierunku, na czas jego działania (patrz fabryczne rozwiązanie w nowych audi)- w naszym tego jakoś nie znalazłem.

Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 14-06-2015 o 21:30
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem