Temat: [Focus 2011-2014] Led DRL zamiast halogenów
View Single Post
Stary 14-06-2015, 22:50   #39
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Kolega TBomek pisał wcześniej, że przy wyłączonym silniku i napięciu 9,8V ledy mu świeciły (kwestia sterownika DRL,). Przy tym założeniu myślę, że można spróbować tak, że zasilanie ledów pociągnąć równolegle z dwóch źródeł- 1. skądś po zapłonie (np. wskazywany wcześniej bezpiecznik F42) 2. z przewodu postojowych. Konieczne będzie zastosowanie jakiegoś zabezpieczenia (diodą?) na obudwu przewodach, żeby napięcie z drugiego źródła nie wracało po przewodzie postojowych do BCM i vice versa. Niebieski przewód (odpowiadający za przyciemnienie) również podpiąć pod przewód od postojowych. Jeżeli napięcie na przewodzie postojowych przy wyłączonym silniku będzie wystarczające żeby ledy zaświeciły, to da to oczekiwany efekt- przy wyłączonym silniku i włączonych postojowych ledy, zasilane z tego przewodu będą świecić w trybie postojowych; przy włączonym silniku i wyłączonych postojowych, zasilnie będzie z drugiego źródła i ledy będą działać w trybie DRL (brak sygnału z postojowych); przy włączonym siniku i postojowych- wiadomo.
Elektrykiem nie jestem, więc może takie połączenie generować jakiś problem, o którym nie wiem. Najpierw sugeruje zapytać jakiegoś specjalisty w tej dziedzinie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.