Temat: [Focus 2004-2008] zatarcie silnika 1.6 ti-vct
View Single Post
Stary 15-06-2015, 17:06   #13
kaki89
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Ti-VCT (115/120PS)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: zatarcie silnika 1.6 ti-vct

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak jest olej w silniku, i nie zapaliła Ci się wcześniej czerwona kontrolka od oleju, to silnik nie może być zatarty.
Coś innego się stało, że zablokowało silnik, i to niestety trzeba sprawdzać po kolei, eliminując z podejrzeń, części co sie obracają .
Jak partacz grzebał przy sprzęgle, zaczął bym od tego.
No właśnie kontrolka ciśnienia oleju nie świeciła, zawsze gasła po zapaleniu silnika, olej na bagnecie przy okolicy MAX, dziwna sprawa. Dziś mechanik ściągał gorę, pokrywę zaworów, i tam jest wszystko ok, tylko mówił że trochę sucho, ale ogólnie góra jest dobra. W tygodniu będzie odkręcał miskę olejową i patrzył od spodu jak to wygląda. Mówił, że zajrzy również do sprzęgła. Ale chyba jak by było coś nie tak ze sprzęgłem, jakby się rozpadło i coś zablokowało, to chyba bym odpalił auto z wciśniętym pedałem sprzęgła? Bo normalnie z wyłączonym silnikiem sprzęgło rozłącza skrzynię z silnikiem, tzn na biegu z wciśniętym pedałem przepchnę auto, a tak to nie. Aha, rozrząd OK, pasek cały, ściągał również pasek klinowy, by wykluczyć możliwość blokowania silnika przez alternator, itp.
kaki89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem