Cytat:
|
Jak jest olej w silniku, i nie zapaliła Ci się wcześniej czerwona kontrolka od oleju, to silnik nie może być zatarty.
Coś innego się stało, że zablokowało silnik, i to niestety trzeba sprawdzać po kolei, eliminując z podejrzeń, części co sie obracają .
Jak partacz grzebał przy sprzęgle, zaczął bym od tego.
|
No właśnie kontrolka ciśnienia oleju nie świeciła, zawsze gasła po zapaleniu silnika, olej na bagnecie przy okolicy MAX, dziwna sprawa. Dziś mechanik ściągał gorę, pokrywę zaworów, i tam jest wszystko ok, tylko mówił że trochę sucho, ale ogólnie góra jest dobra. W tygodniu będzie odkręcał miskę olejową i patrzył od spodu jak to wygląda. Mówił, że zajrzy również do sprzęgła. Ale chyba jak by było coś nie tak ze sprzęgłem, jakby się rozpadło i coś zablokowało, to chyba bym odpalił auto z wciśniętym pedałem sprzęgła? Bo normalnie z wyłączonym silnikiem sprzęgło rozłącza skrzynię z silnikiem, tzn na biegu z wciśniętym pedałem przepchnę auto, a tak to nie. Aha, rozrząd OK, pasek cały, ściągał również pasek klinowy, by wykluczyć możliwość blokowania silnika przez alternator, itp.