View Single Post
Stary 16-06-2015, 08:26   #61
dino77
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: Getz
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Regeneracja sprezarki klimatyzacji-Uszczelniacz

to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość.
Panowie obsługujący "stacje" dopełnią kilka(naście) ml oleju przy uzupełnianiu czynnika, albo i nie dopełnią. Oleju który mają, czyli nie wiadomo jakiego.
Ale jak powinno być? Według fabrycznej instrukcji naprawczej mojego auta (Hyundai Getz 1,4 benz., klima ręczna bez żadnych bajerów) całkowita ilość oleju w ukłądzie (total amount) to 140-160 g, pojemność w sprężarce (compressor oil capacity) to 120g. Dalej piszą, że po odessaniu czynnika (wraz z olejem ), wymontowaniu sprężarki i po jej nagrzaniu do 40-50 stopni!, opróżnieniu, powinno się wylać 70 ml (już nie gramów) i jeśli było mniej, to wystąpił ubytek oleju z układu i należy wlać ponownie 70 ml. Jeśli było więcej niż 70 ml, należy wlać taką ilość, jaką opróżniono. A przy wymianie parownika lub skraplacza należy do montowanego zespołu dolać 90 jednostek (g?, ml?). Czyli "pojemność olejowa sprężarki", owych katalogowych120g to pewnie ilość oleju która krąży w sprężarce dynamicznie, podczas pracy...
A rodzaj oleju? Renomowana firma Behr chwali swój olej PAO 68: "Sà kompatybilne ze wszystkimi innymi smarami" Z kolei niemniej renomowany producent sprężarek firma Denso jako jedną z przyczyn awarii sprężarek podaje utworzenie się "galaretki" z oleju PAG zmieszanego z PAO. To jak jest, ja się zapytowywuję?
Olej PAO ma podobno lepsze własności smarne, ale nie jest higroskopijny - to dobrze, czy zle?
dino77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem