Temat: [Focus 2004-2008] zatarcie silnika 1.6 ti-vct
View Single Post
Stary 16-06-2015, 08:34   #17
marez
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Ford Focus
Silnik: 1,6 Ti-VCT (105 KM)
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: zatarcie silnika 1.6 ti-vct

Cytat:
Napisał kaki89 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie kontrolka ciśnienia oleju nie świeciła, zawsze gasła po zapaleniu silnika, olej na bagnecie przy okolicy MAX, dziwna sprawa. Dziś mechanik ściągał gorę, pokrywę zaworów, i tam jest wszystko ok, tylko mówił że trochę sucho, ale ogólnie góra jest dobra. W tygodniu będzie odkręcał miskę olejową i patrzył od spodu jak to wygląda. Mówił, że zajrzy również do sprzęgła. Ale chyba jak by było coś nie tak ze sprzęgłem, jakby się rozpadło i coś zablokowało, to chyba bym odpalił auto z wciśniętym pedałem sprzęgła? Bo normalnie z wyłączonym silnikiem sprzęgło rozłącza skrzynię z silnikiem, tzn na biegu z wciśniętym pedałem przepchnę auto, a tak to nie. Aha, rozrząd OK, pasek cały, ściągał również pasek klinowy, by wykluczyć możliwość blokowania silnika przez alternator, itp.
Dziwna sprawa. Może coś z elektryki się rozłączyło a czego jeszcze nie wypatrzył. Silnik by się nie zatarł bo nie ma takiej opcji jak jest olej. Choćby to był najgorszy olej świata.Chyba, że padło całkowicie smarowanie silnika... ale kontrolka rozumiem, że działała i gasła po zapaleniu silnika, tak?
Ja jeszcze trochę obstawiałem tarczę albo docisk. Może sprężynka wyskoczyła albo źle zmontował mechanik. A może dał stary docisk i jedno pióro się wyłamało i zablokowało koło zamachowe albo rozrusznik. I wtedy rozrusznik będzie cykał ale koło będzie zblokowane i ani drgnie. I bym szedł w tę stronę bo silnik nie zaciera się ot tak na momencie i bez zapalenia lampki (o ile ona działa).
Myślę, że to nie będzie nic poważnego.
Aha i zmień mechanika bo to jakiś cfaniak jest. Zły olej..co za diagnoza. I co, że syntetyk. Nawet jak by wcześniej jeździł na mineralnym i byś wlał rzadki syntetyk to i tak by nic się nie stało. A już na pewno nie padło by smarowanie. Wręcz by było jeszcze lepsze. Co najwyżej mogło by wypłukać osad itp. itd. Ale teraz jeździ się cały czas na syntetykach.
Bardzo jestem ciekaw co było powodem awarii. Napisz koniecznie.
marez jest offline   Odpowiedź z Cytatem