Temat: [Mondeo 2000-2007] Wymiana wtryskiwaczy TDDI
View Single Post
Stary 16-06-2015, 23:18   #43
DBS
ford::beginner

Imię: Dominik
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 ddti
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Wymiana wtryskiwaczy TDDI

Witam, przepraszam za zwłokę czasową, praca..
Tak więc do rzeczy, odpowiadając na pytanie-zalany jest prawdopodobnie 10w40, na wymianę oleju mam już przygotowane Formułe F 10W40 także. Co do przebiegu- komputer wskazuje 239, ale ile ma nastukane to ja już niestety nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mam kolegę, który ma dokładnie ten sam silnik, ale z tego co pamiętam wersję ze stałą geometrią i bez przepływki przy filtrze. Silnik chodzi dużo spokojniej, i nie ma takiego specyficznego "metalicznego" dźwięku jaki słuchać przy moim silniku. Jak mniemam odpowiedzialny jest za to właśnie ten tłoczek. Jednak mam pytanie-Opalając samochód po kilkunastogodzinnym postoju np. przez noc przez ok. 6-10sek. falują obroty i silnik się dławi, towarzyszy temu także dymienie na biało, po tych kilku sekundach obroty się normują i dymienie w 99% znika- to także wskazuje na zatarty tłoczek ?Odczytałem gdzieś tu na forum żeby odłączyć przepływkę, jednak u mnie to nic nie zmieniło. Zachodzę tylko w głowę w jaki sposób spalanie jest tak drastyczne ? W mieście nie sposób zejść poniżej 12l- przy bardzo spokojnie jeździe, przy wciskaniu 15l, trasa 10l (110-120) czy to nie wskazuje na lejące wtryski ?
DBS jest offline   Odpowiedź z Cytatem