View Single Post
Stary 17-06-2015, 09:22   #312
Vomito
ford::average

Imię: Dawid
Model: Mondeo MKIII SEDAN
Silnik: 2.0 HE 145KM (215 tys.), MTX75
Rocznik: 2003 (2 miesiące przed liftem)
Domyślnie Odp: Uszkodzone "przepustniczki" w kolektorze ssącym silnika 2.0 Duratec.

Cytat:
Napisał MondeoWariat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam. Dołączę się do tematu gdyż niedawno zabrałem się za regeneracje klapek kolektora ssącego. Koszt klapek był dość niski. Zakupu dokonałem w sklepie Forda i była to wersja liftową. Samą oś zregenerowałem napawając delikatnie od razu studząc wodą trzymając w kleszczach by uniknąć zbyt dużej krzywizny osi. Następnie oszlifowałem napawane miejsca i wyrównałem oś. Najpierw wspomnę że jeździłem na otwartych zaworach i nie zauważyłem różnicy. Po tym jak zregenerowałem oś i klapki silnik nabrał innego dźwięku. Przy zwiększaniu obrotów 900-2000 słychać było dźwięk jakby coś pomiędzy diesla a v6Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po przejechaniu 2 tyś km. odłączyłem siłownik i ustawiłem klapki na pozycji otwartej aby sprawdzić różnice. Z moich obserwacji wynika: Przez chwile tuż po odłączeniu falowały wolne obroty i minimalnie słabiej sie zbierał. Natomiast z klapkami podłączonymi obroty trzymają się po odjęciu gazu i nie spadają tak gwałtownie. Płynniejsza mniej nerwowa zmiana biegów i moim zdaniem ciekawszy odgłos pracy silnika podczas przyspieszania. Obecnie na owym "re-worku" zrobiłem 10 tyś km i odnotowałem mniejsze zużycie paliwa o 0,2L.
wymieniałeś też tuleje klapek czy same klapki?
Vomito jest offline   Odpowiedź z Cytatem