Cytat:
Witam wszystkich.
po przeglądnięciu Interentów zebrałem kilka minusów:
a) woda zbierana z przednich wycieraczek zbiera się w okolicach lusterka a przy większej prędkości - chlapie na całą boczną szybę - tym samym zmniejszając widoczność. Czy to na prawdę jest mocno odczuwalne?
b) w sumie tylko w jednej opinii się z tym spotkałem - przy większych prędkościach (powyżej 140km/h) podobno robi się nieprzyjemnie głośno wewnątrz. Przyznam szczerze, że brałem również pod uwagę Mazdę 6 - ale tam każdy twierdził, że największym minusem jest wyciszenie wnętrza. Jakie są Wasze odczucia? szczególnie na tle innych marek?
Kilka pytań:
- czy w przypadku automatu funkcja start/stop zawsze się załącza po całkowitym zatrzymaniu? Czy tę funkcję można wyłączyć samemu lub w serwisie?
- faktycznie nie ma ściemniającego się lusterka środkowego w std? (Toyota Avensis w 2007 roku miała to w std w każdej wersji. Kto pojeździł chwile, wie że jest to nieoceniona dogodność, jak ogrzewane lusterka...) Konfigurator informuje tylko o dodatku w postaci Blind Spot w cenie 2200 zł...
Gdybyś miał wybór - zakup ponowny wchodzi w grę?
Za każdą odpowiedź/wskazówkę serdecznie dziękuję. Odwdzięczę się tym samym. Jeśli zakupię samochód - będę stałym bywalcem forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie znalazłem opcji usuń post...
Bardzo proszę o nieusuwanie tego posta i przeniesienie do odpowiedniego działu zgodnie z regulaminem - mój błąd, wada wieku dziecięcego...
|
Witaj,
Po Avensis to Mondeo będzie dla Ciebie nową definicją komfortu. Moim zdaniem jest przepaść.
Co do uwag:
- nie zauważyłem problemu z wodą na bocznych szybach, w MK4 faktycznie był ten problem
- nie jechałem jeszcze powyżej 180 km/h ale auto do tej prędkości jest bardzo ciche. Słychać wyłącznie szum lusterek, które wydają się głośnie bo nie słychać żadnych innych szumów. W porównaniu z Mazdą6, MK4 czy Passatem jest bardzo cicho . Przednia szyba jest o 0,2mm grubsza od standardu właśnie po to, żeby było ciszej
- start/stop musisz wyłączyć przy każdym uruchomieniu silnika. W ASO twierdzą , że na stałe nie da się wyłączyć
- ściemniające lusterko na pewno jest w standardzie w Titanium. Ja mam jeszcze ciemne szyby więc nic mnie nie oślepia. Podgrzewane lusterka to standard
- czy kupiłbym jeszcze raz? Nie wiem bo jest tyle fajnych aut, że pewnie wybrałbym z ciekawości coś innego. Ale na pewno nie żałuję zakupu.
- nie brałbym podgrzewanej kierownicy i nadmuchiwanych pasów bo są ciężkie i ciężko się zapinają, wolałbym przyciemnione szyby, felgi 18" lub ACS
- z rzeczy które mam w aucie zrezygnowałbym teraz z nawigacji bo i tak używam NaviExperta od operatora. Dokładniejszy i aktualizuje trasę. Ta fabryczna jest do ......
- z wad i usterek opisywanych na forum u mnie jest kłopot z klimatyzacją bo grzeje lub dmucha jak nienormalna. Dziś rano ustawiłem 21,5C; grzała jak szalona po nogach, przestawiłem na 21C; dmucha zimnym na maxa na twarz. Czytałem na forum UK, że już aktualizują i wszystko działa poprawnie więc czekam cierpliwie i używam manual. Fotele są bardzo wygodne mimo krótszych siedzisk, USB jednak mi działa, BT też, z klapą elektryczną nie mam problemów aczkolwiek czasem opada czasem do końca z głośnym klapnięciem a czasem elegancko silniczek ją dociąga. Nie zgłaszam bo jeszcze bardziej popsują. Układ kierowniczy i zawieszenie są na medal, naprawdę nie wiem o co chodzi dziennikarzom w niektórych testach.
- szyba IR, nie mam bo wziąłem ACS ale podobno też jest atermiczna. I faktycznie nie grzeje mnie słońce bardziej niż w MK4, gdzie miałem IR. Handlowiec też mi powiedział, ze dopłacanie za tą szybę to wywalanie pieniędzy w błoto. Ja za 300 PLN założę sobie folie IR na przednie boczne szyby. Nie przyciemni ich więc wszystko zgodnie z prawem ale bardzo redukuje ciepło słońca, polecam każdemu