Cytat:
|
...Naciągnięty łańcuch / nie będzie hałasował ze względu na prowadnice/ i żle działający napinacz powoduje iż sygnał położenia wału daje złe parametry do sterownika. To powoduje złe zgranie z pompą....
|
Ok rozumiem ale zapominasz że PCM steruje na podstawie dwóch czujników jeden CPW i drugi w pompie i na podstawie tych dwóch parametrów sterownik ustala kąt wtrysku. Czyli niewielkie rozbieżności wynikające z rozciągniętego łańcucha niweluje czujnik w pompie. Więc moim zdaniem mówisz tu i skrajnych przypadkach w których łańcuch jest ewidentnie i skrajnie wyciągnięty. Co do wody w ropie oczywiście masz rację stuprocentową. Ja przed zatarciem swojego tłoczka tankowałem verve na orlenie po wymianie tłoczka znajomy magik od diesli odradził mi tą stacje i paliwo mówiąc że jest po prostu za suche.
Kol. medar napisał ,,Problemem był napinacz hydraulicznym którego blokada nie zaskakiwała i łańcuch był luźny ( idzie do reklamacji) , zwłaszcza na wolnych obrotach,, - nie widzę żeby napisał że napinacz padł z winy oleju tylko raczej był to bubel.
Dalej Kol. Medar pisze ,,przy błędach P1563, P1664,P0335 nie dajcie się wkręcać że to musi być pompa lub sterownik !,, Jeśli dobrze poczytasz to jest tu mowa o całkiem innych błędach.