Cytat:
Mam nadzieję ze wszyscy już wiedzą dlaczego nowsze klimatyzacje zazwyczaj działają gorzej od tych starszych.
A im będą nowsze samochody to tym będzie gorzej-a jak zakarzą stosować R134a-bo chcą zakazac i zastąpić go np. CO2 to dopiero zobaczyćie jakie będą problemy z układami klimatyzacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
No w końcu ktoś potwierdził moją teorię i przynajmniej też fachowo to wyjasnił.
Co do czynnika R134a to czytałem, że zaczęto go stosowac dopiero w połowie lat 90-tych. Moja omega była z roku 94, niestety nie pamiętam jaki miała czynnik w klimatyzacji, tylko raz wymagała serwisowania.
Jeszcze taka mała dygresja na jaką sobie pozwolę, mimo że to forum focusa i temat o klimie, ale bardzo dobrze wspominam tą moją starą omege (wersja B). Moim zdaniem to był najlepszy samochód opla jaki kiedykolwiek ta firma zrobiła, wcześniej ani nigdy później nie było tak dobrze dopracowanego modelu. No ale to już historia. Współczesna insignia niestety nie dorównuje tamtemu modelowi (ciasna jak ten segment, hałaśliwa w środku jeśli chodzi o diesla i awaryjna). Ciekaw jestem jaki model forda można uznać za najbardziej udany z dotychczasowych modeli produkowanych przez tą firmę.