View Single Post
Stary 18-06-2015, 21:27   #2042
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Myślę, że nowy Superb to bardzo dobry wybór w klasie D. Jest bardzo przestronny, ma wielki bagażnik, wyposażenie na poziomie każdego innego auta w klasie (nie ma tylko LEDów), gama silników bardzo szeroka, spalanie na poziomie Passata więc lepiej niż w MK5. Wygląd zdecydowanie lepszy od poprzednika i chyba od nowego Passata też. No i w końcu najważniejsze czyli cena. Jest tańsza od swoich bezpośrednich konkurentów w zbliżonej konfiguracji nie ustępując wyposażeniem i pewnie wykończeniem i materiałami. Miałem kilka Skód; były bezawaryjne, tanie w eksploatacji i w swojej klasie wygodne.
I teraz rodzi się pytanie, dlaczego byłem tak głupi i zamówiłem MK5 zamiast poczekać na Skodę, która nigdy mnie nie zawiodła a SIII jest tańszy i pewnie praktyczniejszy ok MK5??? Tłumaczę to sobie tak, że prócz czystego pragmatyzmu (nie liczę korporacji bo tu przede wszystkim ekonomia gra główną rolę) w motoryzacji liczą się mniejsze lub większe emocje a Skoda tych emocji za wiele chyba nie ma. Owszem, wygląd poprawny ale jak mam wydać własnych ponad sto kawałków to chcę auto, które mi się wizualnie podoba a nie tylko wygodnie dowiezie z A do B. Pewnie z podobnych, mało pragmatycznych pobudek ludzie prywatnie kupują Mazdy6, Lexusy IS 250 i w jakimś stopniu MK5. Na służbowe auto Superb dla mnie byłby super, na prywatne już nie.
Kompletnie irracjonalny wywód (patrząc pragmatycznieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem