Cytat:
Wygląda to nieźle, a jak stan DPF ? Castrol nic nie pisze o zastosowaniu tego oleju do filtra DPF...
W ogóle zauważyłem 2 rzeczy, które sie wzajemnie wykluczają:
oleje, które spełniają norme A1/B1 i A5/B5 + normy fordowskie 913A/B/C/D nie spełniają normy C1 (low saps) a już tym bardziej C2 i C3, która to właśnie jest przeznaczona dla silników z DPF. Nawet producenci olejów z tymi normami nie wspominają słowem o DPF (jak w przypadku tego magnateca A5). Ta sama sytuacja jest z magnatec professional A5, gdzie podobno to ten sam olej co Motorcraft XR Synth, który wg Forda pasuje do DPF. Gdzie tu logika? Dlaczego Castrol nie wspomina słowem o użyteczności tego oleju w silnikach z DPF, a Motorcraft już tak?
Podsumowując mamy wybór pomiędzy dbaniem o filtr lub normy Forda i jego wąskie kanaliki.
Jeśli się mylę - niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
A DPF ma sie dobrze jak na 163 tys nie mam zadnych zastrzezeni ostatni tlumik czysciutki nie widac okopcenia . U mnie jest mokry filtr i nastepuje dopalanie czy wypalanie sadzy , dla tego co 60 tys dolewam plyn do wypalania . :-)