View Single Post
Stary 22-06-2015, 15:53   #1157
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

Kolego MaXyM, obstajesz przy tych światłach i bronisz tej teorii bez żadnych, co sam przyznajesz, argumentów naukowych poza własnym doświadczeniem. Nawet przez moment nie wykazujesz woli by poczytać innych źródeł i zastanowić się choćby przez chwilę. Całkowicie bezkrytycznie przytaczasz opinie innych znawców, a całość podpierasz:
a. oczywistą oczywistością, że jak coś świeci to jest lepiej widoczne,
b. własnym subiektywnym doświadczeniem, bo przecież ono jest niezaprzeczalne.

To zanim znów dyskusja pójdzie w kierunku pyskówki, odniosę się jedynie do tego pierwszego, bo to jedyny i jak widać z innych postów nie tylko dla Ciebie, fundamentalny argument "ZA".

Czy nie uważasz, że w sytuacji na drodze (w takich kwestiach będę odwoływał się do Twojego, jakże ponoć bogatego doświadczenia):
1. ważne jest by we właściwy sposób ocenić wielkość (bo może to być ciężarówka albo motor) pojazdu?
2. ważne jest by w miarę precyzyjnie określić odległość od nadjeżdżającego pojazdu?
3. ważne jest by w miarę dokładnie ocenić z jaką prędkością nadjeżdża pojazd z naprzeciwka?

Mogę założyć, że na wszystkie z 3 powyższych pytań odpowiesz twierdząco, bo te kryteria są determinantami podjęcia decyzji na drodze, np co do wyprzedzania. Tzn. Czy w ogóle wyprzedzać? Czy zdążę to zrobić? Myślę, że tu się zgodzimy.

Rozbieżność pojawi się między nami w ocenie czy światła mijania temu pomagają czy przeszkadzają - pomijam DLR'y bo ze względu na ich konstrukcję inaczej zupełnie "świecą" więc co do nich nie mam aż tak krytycznych uwag.
Chyba wszyscy się zgodzimy, że światła mijania (PONIEWAŻ TAKA JEST ICH KONSTRUKCJA) emitują skupioną wiązkę światła zgodnie z kształtem reflektora i szkła - linia odcięcia. No i teraz odwołanie do Waszej wyobraźni, co i czy wyraźnie widzicie jak świeci się Wam po gałach? Właśnie w sytuacji gdy najważniejszym jest dostrzeganie szczegółów jak kontur pojazdu (duży czy mały), prędkość względna, świecimy sobie po oczach. Jeszcze raz. Mówimy o dobrej przejrzystości powietrza, za dnia i światłach mijania.
Zanim zaczniecie hejt, poniżej link do tłumaczenie badania (częściowe, to prawda ale ja przynajmniej podpieram się czymś więcej niż tylko autopsją) przeprowadzone w Austrii, które spowodowały, że po 2 latach wycofano się z obowiązku jazdy na światłach 24/7...przeczytajcie

https://www.dropbox.com/s/vjcepdykrfuydal/epigus_pl.pdf?dl=0

Oczywiście, oko ma duże możliwości adaptacyjne dzięki czemu daje sobie z takim zakłóceniem radę ale pytanie jest po co?