View Single Post
Stary 23-06-2015, 18:38   #1162
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

Kolego MaXym, jak widzę czego bym nie napisał, do czego się odwołał wiesz swoje. Nie masz żadnych, poza własnym poczuciem, wymiernych badań potwierdzających Twoje tezy. Ja zadałem sobie trud by poszukać tych austriackich oraz kiedyś amerykańskich (i to właśnie te badania w dużej mierze kazały mi zweryfikować swoją opinię w tej kwestii). Dodatkowo poczytałem też dokumenty unijne. Nigdzie w nich nie ma jednoznacznych twierdzeń na "tak". Są w nich jednak bardzo poważne zastrzeżenia, które powinny wzbudzić wątpliwości.
Po raz kolejny dokonałeś analizy, marginalizującej znaczenie wpływu świecenia na postrzeganie, skupiając się jedynie na fakcie czy coś widać. Dla mnie spostrzeżenie, że COŚ, GDZIEŚ na drodze jest jest żadną informacją bo oparciu o coś takiego nie będę podejmował decyzji. Ty sprowadzasz sprawę do sytuacji zero jedynkowej. Widzę nie robię nic, nie widzę robię coś...Kierowcy, którzy działają w ten sposób to IMHO te osoby, które żeby włączyć się do ruchu, skręcić wyprzedzić będą czekać aż na drodze będzie pusto po horyzont...całkowicie bezpiecznie, to fakt, tylko stój za kimś takim i czekaj...i czekaj...i czekaj...
Moim zdaniem, świecące światła mijania zaburzają percepcję w tej środkowej (a więc najczęściej ocenianej) perspektywie. W odległości, która zdaje się być bezpieczna do wykonania manewru ale bez jakiegoś wydumanie nadmiernego zapasu.

Na swój sposób znalazłem rozwiązanie problemu ze światłami, kupując dobre okulary dla kierowców. Każdemu polecam taką inwestycję.
Nie będę już uczestniczył w tej dyskusji bo jest ona bezcelowa w takiej formule...
No chyba, że ktoś przedstawi jakiekolwiek naukowo przeprowadzone badanie uzasadniające tę tezę...i nie ma tu na myśli badań, które przeprowadzają policjanci z komendy głównej, bo to żart jest...