Temat: [Mondeo 2007-2014] Śmierdząca klimatyzacja
View Single Post
Stary 25-06-2015, 14:40   #106
ceem
ford::average

Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Śmierdząca klimatyzacja

Informuję z wielką radością, że klima w moim mondi przestała śmierdzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dawała czadu przy każdym użyciu, od kiedy kupiłem to autko, czyli od półtora roku. Próbowałem ją wielokrotnie czyścić chemią do sterylizacji narzędzi chirurgicznych, preparatem wurth'a i izopropanolem. Nic nie pomagało i gdy tylko włączałem klimę to dawało mocno używanymi skarpetami.
Ostatnio okazało się, że mam duże ubytki czynnika i skraplacz poszedł do wymiany. Od tego momentu smród zniknął całkowicie... Zastanawiałem się jaki jest związek między jednym a drugim i jedynym wytłumaczeniem, które mi zaświtało jest to, że ubytki czynnika plus niższe ciśnienie = wyższa temperatura parownika. Widocznie na tyle wysoka, że w skraplającej się na nim wodzie grzyby rosną jak w lesie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podsumowując - jeżeli macie problemy ze smrodem z klimy, sprawdźcie czy nie macie ubytków czynnika i czy nie ma jakichś nieszczelności w układzie.
ceem jest offline   Odpowiedź z Cytatem