Temat: [Focus 2004-2008] duże spalanie 1.6TDCI
View Single Post
Stary 25-06-2015, 15:10   #30
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: duże spalanie

No wlasnie weuek-a widzisz a ja ci to moge wszystko wytlumaczyc ale do ciebie to i tak nie dotrze. Szkoda ze niewiesz ze ten sam twoj silnik zamontowany w automacie -
KONSTRUKTOR przewidzial ze pracuje na obrotach przy spokojnej jezdzie 1100-1300rpm. o ile przekładnia na to pozwala i predkosc pojazdu.

A to ze twoj silnik drzy przy 1500rpm to juz inna bajka.

No niestety ja mam tylko najechane 350kkm swoim bez zadnego remontu silnika a olej zmienialem srednio co 40kkm. i nie licz ze jezdze na jakims cudownym paliwie czy oleju.

Niestetu moj silnik nie drzy przy 1500rpm, niema tez zadnych wyciekow na nim, a oleju zuzywa...hmmm... okolo 0,3L /40kkm. tak mi sie wydaje ze tyle teraz przy tym przebiegu. Nie mam tez problemow z odpalaniem w zimie.

Widzisz weuek- to ze ty uwarzasz ze twoj silnik meczy sie na niskich obrotach-to wcale nie znaczy ze ludzie ktorzy mają wiedzę-którzy tak projektują silniki i wymyslają koła dwu masowe aby silnik rowniej pracował na wolnych obrotach-i którzy tak kalibrują napedowe w autoatach -ze oni uwazają ze silnik powinien pracowac na 110-1300rpm jezeli tylko moze na tych obrotach pracowac i nie przenosic drgan na układ napedowy.

PS. wymien sobie poduszki silnika-albo kolo 2 masowe bo moze sie łozysko w nim rozleciało od tego ze jezdziłes na zbyt wysokich obrotach -bo im wieksze obroty silnika tym bardziej i czesciej to łozysko pracuje i sie rozlatuje od tego wlasnie.

Co jak Co ale niestety Takie lekcje nauki jazdy w tak zacofanym kraju są bardzo czesto potrzebne.

Wuek-coś ci powiem-nie obrażaj sie-jak byłem młody i głupi to też myślałem ze dobre obroty dla silnika to 2000rpm-albo w takim przedziale kiedy silnik ma moc.
Niestety nic bardziej głupszego nikt ngdy niemógł wymyślić.

Ale warto pisać te rzeczy bo warto by ludzie w koncu nauczyli sie Silniki i paliwo oszczedzać. Wtedy zrozumiecie ze silnik nawet w samochodzie osobowym moze spokojnie robić 500kkm i byc w dobrym stanie. To tylko trochę wiedzy i nauki potrzeba mieć w głowie.

Cytat:
Napisał magneto2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niepotrzebnie się mój drogi tak spinasz...
Tyle w temacie i więcej luzu.
Z natury jestem bardzo spokojny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jezeli kolega nie zrobi takiej jazdy próbnej-to niema szans tego do niczego odnieść- i gadamy o rzeczach bez żadnego punktu odniesienia.

Wiec bardzo chętnie zarówno ja jak i napewno inni Cos ci doradzimy -ale aby wiedzieć czy silnik duzo pali to zawsze nalezy wykonać taki standardowy test z jazdy.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 25-06-2015 o 15:14
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem