View Single Post
Stary 26-06-2015, 15:22   #16
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 2.0 + Gaz intensywne dymienie przyczyny ?

Fulara-choc bym Ci nie wiem jaką wiedzę wyłożył i wszystko wytłumaczył ile kłamstwa jest w tym co napisałeś- to ty i tak jej nie zrozumiesz. Kiedyś jak byłem jeszcze dzieckiem to też tak mi sie wydawało-jak tobie-ze silnik sie mniej meczy na wyższych obrotach.

To dlaczego w automacie zarówno diesel jak i benzyna pracują na 1100-1300rpm?

Skoro uwarzasz że benzyna sie rozni od diesla? a czym? ten sam skok tłoka-moze tłok i korbowód w dieslu masywniejszy bo inny stopien sprezania-ale zarowno silnik benzynowy w srodku jak i diesel -wygladaja podobnie.

A jedyna rzecz która sie zuzywa w silniku to pierscienie. Inne elementy mozna zaprojektować na bardzo długi okres eksploatacji.

A jedyną rzeczą ktora wpływa na zywotność pierscieni to praca i predkosc obrotowa silnika.

Tak naprwdę kazdy silnik zaprojektowany bez wad-moze spokojnie zrobic 500kkm nie ważne -diesel-benzyna.
Ale niestety to tylko ludzie którzy nie umieją jezdzić- i mają własnie wiedze z "Autoswiata" itp. magazynków czerpią własnie takie mądrości jak Ty i przekładają je na żyłowanie swojego samochodu-a pozniej mają jakies problemy z nierówną pracą -drganiami- i wibracjami silnika-bo zuzywające sie pierscienie-powodują pożniej to ze kazy cylinder zaczyna inaczej pracować-bo ma inną sprawność.

Ale ty Kolego i tak nie zrozumiesz tego co ja tutaj napisałem-i Tobie nawet Fakty i słowa gdybym przytoczył z szkoleń serwisowych -badań naukowych i nie wiadomo czego-to i tak bedziesz wierzył w to co napisał jakiś redaktorek Autoświat -który szkończył liceum ogólnokształcące może-i wie jak samemu zmienić koło w samochodzie.

Im głupszy naród tym większe "zabobony".

A może zamiast sie ze mna kłócić to mi udowodnij to co napisałeś naukowo?
Bo jak chcesz to ja bardzo chętnie podam ci ksiązki i wzory na to jak obliczyć żywotności częsći mechanicznych. Tylko będziesz je umiał zastosować?

Po to jest koło 2 masowe-aby silnik lepiej pracował na wolnych obrotach-i aby sie mniej dzieki temu i zużywał silnik i paliwo. Ale niestety projektanci kół 2 masowych nie przewidzieli że "głupi naród" zamiast jeździć w zalecanej granicy obrotów 1300-2000 rpm- to będzie jeździł na obrotach 2000-3000rpm.

PS. im wyższe obroty tym wieksza praca silnika i tym wieksze przeciążenia układu korbowego-tym bardziej koło 2 masowe pracuje.

Tylko niestety mamy takich mechaników 90% z nich niema prawdziwej wiedzy technicznej a robi tylko i naprawia samą mechanikę-bo śrubki odkrecac i zakrecać każdy potrafi.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem