Cytat:
|
Cześć Wszystkim,
Mam pytanko, czy jeśli mój PCM ma wgrany 7M51BNA to jest to samo co z tabeli Siergieja i jest to najnowszy plik do mojego Focusa ?
Pytam bo data w moim PCM jest myląca bo jest 2008 rok a u Siergieja jest w tabelce 2010 ?
Auto jak w opisie a dane z PCM na załączonym zrzucie z ELM .
|
szczerze powiedziawszy nie aktualizowałem kalibracji u siebie i w
PCM -> Information -> Soft. ver nr
jest data 05.09.2008
Gdy wczytam:
PCM -> Procedures -> Load firmware from... -> ...BNA (PHF ze strony Sergieje) to w
Show all PHF/HEX data
siedzi zdanie: RELEASE DATE: 27/07/10
to nasuwają mi się wątpliwości co do identyczności tych wersji...
Swoją drogą na stronce z softami jest też wersja softu 7M51
BPA czy może ona zostać użyta bo nie ma już chyba innych wersji silnikowych 1.8 TDCI 115KM po lifcie (SIEMENS).
Mam jeszcze dwa małe pytanka:
1. Read fw from PCM to bin trwało u mnie na block size= 128 chyba z 40min - można to przyśpieszyć zwiększając wielkość bloku? na jaką wartość ? (kabel Viaken 1170) W poście #141 znalazłem info sugerującą że można zmieniając blok na większy ale brak potwierdzenia czy to działa... jak sam sprawdzę to dam znać
2.
Read fw from PCM to bin oznacza ściagnięcie
wszystkich danych z PCM (opony, alternator, tempomat itp.) a z opcją
Read calibration data only samej aktualizacji softu - czy w przypadku niepowodzenia z wgrywaniem aktualizacji trzeba wtedy wgrywać pełny bin czy wystarczą tylko te dane kalibracji ?
z góry dzięki za informacje
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co prawda po X... czasu ale:
ad 1 ) przy "block size" zmana na wartość wyższą automatycznie koryguje się do 256 i nie da się jej zwiększyć; prędkość wykryta to 2000000. Ostatnio wgrywałem ponownie kalibrację ale zmieniłem na FTDI i szło dużo szybciej