View Single Post
Stary 28-06-2015, 21:26   #285
Oczator
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wrażenia, opinie, uwagi użytkowników

W piątek odebrałem samochód. Pozytywnym akcentem jest fakt sprzedaży mojego starego samochodu (Toyota Avensis) w tym samym dniu w salonie Forda (a dokładnie w komisie).

Mam za sobą około 130KM

Ford Mondeo który nabyłem to benzyna ecoboost 203KM. Obawiałem się przy przesiadce z Diesla na benzynę, głównie ze względu na moment. W salonie mnie zapewniali że będę zadowolony. Mieli rację.

Na plus:
- wyciszenie. Ciężko uwierzyć że w środku może być tak cicho, nawet przy 200km/h!!
- samochód jest na prawdę śliczny
- adaptacyjne światła LED niszczą system Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- automat - sama przyjemność + łopatki przy kierownicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- dużo miejsca

Na minus:
- w moim odczuciu fatalne wykończenie (jakość materiałów). Toyota z 2006 roku miała dużo lepsze. Na dzień dobry bok z tunelu wypadł z zaczepów kiedy oparłem ciało na podłokietniku
- dużo mniejsze pole widzenia w każdym kierunku (szczególnie tył). Generalnie czuję się dużo bardziej obudowany (co jest na plus) ale zawęża to znacznie pole widzenia. Tutaj wydaje mi się to kwestią przyzwyczajenia
- wyświetlacz 8' z sync2 - daje wiele do życzenia. Jego responsywność...
- tworzywo sztuczne (to koloru "fortepianowego") rysuje się od samego patrzenia na nie!!!!
- element z napisem mondeo pod drzwiami (aluminium?) fatalnej jakości już po 5 wizytach w samochodzie porysowane. Jak to będzie wyglądało po 3-4 latach? W Toyocie do dzisiaj były tylko drobne ryski, ale i tak trzeba było się przyglądnąć aby dostrzec
- cała deska przednia - założyłem uchwyt do telefonu na szybie. Instalując parę razy dotknąłem bokiem (zaokrąglonym) tego tworzywa i pozostał ślad. Masakra.

to co trudno założyć jako minus:
- drzwi zamykanie - trzeba przyłożyć dużą siłę. Ma się wrażenie że są zamknięte a jednak komputer i tak komunikuje otwarcie drzwi. Dotyczy wszystkich. Szczególnie klapy z tyłu. Być może to kwestia wyrobienia uszczelek.
- kierownica, bardzo delikatny i miękki materiał - dziwnie leży w dłoniach - kwestia przyzwyczajenia

Za wcześnie aby stwierdzić czy z zakupu jestem zadowolony. Postaram się jednak z każdym kilometrem coś więcej napisać. Staram się podchodzić do tego bez emocji.

Kilka pytań się nasuwa:
- czemu ani razu nie zadziałał mi system stop/start? Za każdym razem po zatrzymaniu do zera pojawia mi się (tam gdzie jest komputer pokładowy) przekreślona, szara ikonka A. Specjalnie wyłączyłem nawiew (off), mimo to do dziś (od piątku) ani razu nie wyłączył silnika po całkowitym zatrzymaniu. Słaby akumulator?
- nie mam pamięci siedzeń (nie są elektryczne), nie mniej jednak w instrukcji jest informacja o obniżającym się na dół jednym, włączonym lusterku przy włączeniu biegu wstecznego. U mnie niestety się nie obniża - rozumiem, że jest to tylko w wersji z pamięcią siedzeń?
- jeśli nie posiadam nawigacji, raczej nie potrzebuję dostępu do Internetu w sync2, a przynajmniej nie widzę zastosowania. Poprawcie mnie jeśli się mylę, chyba że można zainstalować jakieś ciekawe aplikacje
- Ktoś pisał o słuchania cyfrowego radia. Co trzeba mieć aby z tego korzystać?

Dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczator jest offline   Odpowiedź z Cytatem