View Single Post
Stary 29-06-2015, 09:02   #20
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 2.0 + Gaz intensywne dymienie przyczyny ?

Kupcie se nowe samochody w ktorych komputer mowi kiedy biegi zmieniac. Po co macie sie zemną kłocić. ja wam napisałem fakty. dla kazdego silnika im nizsze obroty tym lepiej.

A co innego jezeli mówimy o przekłądni i układzie napędowym-bo nie zawsze jedno idzie w parze z drugim.

Ale na 100% kazdy silnik woli być obciązony maksymalnie na niskich obrotach jak na wysokich.

A z przekładnią dajcie sobie spokój. Bo kazdy silnik inaczej pracuje - powinno sie jezdzic tak aby nie było drgań układu napedowego i były jak najniższe obroty silnika.

Ja powiem moj diesel-a diesel ma barziej twardą prace jak benzyna moze spokojnie rowno jechac na obrotach 1100-1400rpm na 5 biegu i niema jakichś drgań silnika czy dokczliwych wibracji. Niemam 2 masy.

Kolega ma 1,4 benzyne 4 cylindry i jezdzi tak samo na najnizszych obrotach i tez maksymalnie 1500rpm jak jedziemy spokojnie i silnik rowno chodzi i nic sie nie dzieje.

Mi poduszki silnika kobieta rozwaliła(nauka jazdy) i mam je w naprawde w kiepskim stanie ale mimo to jakoś niema z tymi drganiami problemu - o których wy piszecie.

Wiec przypszczam ze to nie wina poduszek ani układu napedowego ale wina waszych silników które nie równo pracują.
Ciekawe ze moj stary diesel bez 2 masy z przebiegiem hmmm okolo 350kkm lepiej pracuje jak wasze nowe silniki.

Moze dlatego wlasnie ze nikt mojego silnika nie "zajeździł"-albo zużył na niepotrzebnych jazdach na wysokich obrotach.

Tak w instrukcji obsługi pisze -ze nie wolno trzymać dlugo silnika na wysokich obrotach bo to bardzo mu szkodzi. Oczywiscie ja musisz wyprzedzic-to jedz ile fabryka dała-ale po co na równej prostej drodze trzymać silnik na wyzszych obrotach jak:
-mniej sie zuzyje na niższych obrotach
-mniej paliwa spali na niższych obrotach-bo na niższych obrotach ma większą sprawność.
-jak wyprzedzasz- to wyprzedzaj tak samo na niższych obrtach jezeli mocy ci wystarczy-bo silnik to lepiej znosi i paliwa mniej zuzywa
-a dopiero jak ci mocy brakuje to sie biegi redukuje na niższe.

Ale niektórzy oczywiscie są mądrzejsi od projektantów silników. No nic dziwnego ze w takim "głupim-zacofanym- narodzie".... ludzie tak poźniej jeżdzą po mechanikach z silnikami.

I nc dziwnego ze piszą ze poniżej 1500rpm im silnik wpada w wibracje.

No niestety im bardziej zużyty silnik-tym większe drgania na niższych obrotach.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem