Cytat:
|
Gdzieś Ty to wyczytał? Koło zamachowe do obniżania obrotów silnika, a to ciekawe. Mnie czego innego uczyli na studiach o kołach zamachowych...
|
A miałeś na studiach charakterystykę dynamiki ruchu wału korbowego w zależności od obciążenia i prędkości obrotowej silnika?
No to warto to przeanalizować bo w tym temacie to podstawa-do tego by zrozumieć jakie przyśpieszenia-opóznienia występują na wale korbowym na niższych a na wyższych obrotach.
Cytat:
pewnie chodzi koledze o to, że koło wygłusza i stabilizuje i można jeździć na mniejszych obrotach, choć bym się z tym kłócił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Tak dokładnie o to chodzi... choć fakt spotkałem sie z takimi kołami dwumasowymi ze moj stary diesel z jednym ciężkim kołem mniej drgań przenosił na naped na niskich obrotach jak te nowe koło. to był chyba hyundai i30 1,6 tdci gdzie nie dało sie zejść z obrotami poniżej 1500rpm bo samochód wpadał w rezonans dosłownie a samochód był nowy dosłownie(1500km).
Tak koło 2 masowe wymyslono do tego by silniki pracowały równiej na wolnych obrotach.
Bo zaraz sie okaże ze mniej paliwa zuzywać bedzie automat w którym silnik pracuje równo i stabilnie na 1100-1300rpm przy spokojnej jezdzie jak manualna skrzynia przy 1500rpm.
I kolo 2 masowe jest po to by zejść z obrotami silnika i mozna było jezdzić bez drgań na niskich obrotach.
To jest teoria... ale w praktyce ...jest różnie.