Temat: [Focus 1998-2004] skrzypienie, podczas skrętu w prawo
View Single Post
Stary 02-07-2015, 20:16   #22
Dawid95
ford::amateur

Imię: Dawid
Model: Ford Focus Ghia mk1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 99/2000
Domyślnie Odp: skrzypienie, podczas skrętu w prawo

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najbardziej prawdopodobne wydaje się zatarcie sworznia przegubu zwrotnicy (jest to przegub pomiędzy wahaczem i zwrotnicą - na nim na dole i na łożysku amortyzatora na górze obraca się zwrotnica przy skręcie).
To, że czasem skrzypi a czasem nie można tłumaczyć własnościami smarnymi... Deszczówki.
Najprościej sprawdzić ten przegub można podnosząc koło do góry i odłączając końcówkę drążka kierowniczego. Zwrotnica powinna lekko dać się obracać
między krańcowymi położeniami.
Przeciwko tej diagnozie przemawia to, że nic nie piszesz
o ściąganiu auta - przy zatartym sworzniu powinno
ściągać...
ja właśnie mam taki problem z autem mk1 focusik skręcam w lewo i trzeszczy coś fest i jak jadę to mi auto ściąga w prawo musze mieć lekko skręconą kierownicę w lewo

Bump:
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najbardziej prawdopodobne wydaje się zatarcie sworznia przegubu zwrotnicy (jest to przegub pomiędzy wahaczem i zwrotnicą - na nim na dole i na łożysku amortyzatora na górze obraca się zwrotnica przy skręcie).
To, że czasem skrzypi a czasem nie można tłumaczyć własnościami smarnymi... deszczówki.
Najprościej sprawdzić ten przegub można podnosząc koło do góry i odłączając końcówkę drążka kierowniczego. Zwrotnica powinna lekko dać się obracać
między krańcowymi położeniami.
Przeciwko tej diagnozie przemawia to, że nic nie piszesz
o ściąganiu auta - przy zatartym sworzniu powinno
ściągać...
JA WŁAŚNIE MAM TAKI PROBLEM Z AUTEM MK1 FOCUSIK SKRĘCAM W LEWO I TRZESZCZY COŚ FEST I JAK JADĘ TO MI AUTO ŚCIĄGA W PRAWO MUSZE MIEĆ LEKKO SKRĘCONĄ KIEROWNICĘ W LEWO
Dawid95 jest offline   Odpowiedź z Cytatem