View Single Post
Stary 05-07-2015, 14:42   #6
Gesiu40i4
ford::beginner

Imię: Gesiu
Model: Ecosport
Silnik: 1.0 125 KM
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Zawór recyrkulacji spalin (EGR)

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, a myślę że mój problem jest podobny do kolegów wyżej.
Mam Forda Fusion r 2002, 1.4 TDCi
Parę miesięcy temu zepsuł mi się przepływomierz, objawiało się to tym, że samochód na postoju nie potrafił przekroczyć 2,5tys. obrotów, był strasznie słaby, a po ok półgodzinnej jeździe wyskakiwał mu błąd EAC FAIL.
Po odłączeniu przepływomierza samochód nabierał mocy i jeździł jak należy.
Przepływomierz został wymieniony i wszystko było ok.

Ok miesiąca temu sytuacja się powtórzyła, samochód słaby, EAC FAIL, po odłaczeniu przepływomierza wszystko wróciło do normy, jednak mechanik zczytał mi błędy w komputerze mówiące o uszkodzeniach EGR.
Było to o tyle kluczowe że chciałem oddać przepływomierz na gwarancję, skoro po paru miesiącach się znowu zepsuł, ale przez błędy w EGR nie byłoby podstaw do reklamacji.
No i zaczęła się zgadywanka. Wymieniliśmy sterownik zaworu EGR ( EGR otwierany pneumatycznie) - bez zmian;
Wymieniliśmy ponownie przepływomierz - bez zmian;
Mechanik czyścił też jakieś kanały EGR, do końca nie wiem o co chodziło, ale miało pomóc - nie pomogło.

Aha, zauważyłem jeszcze że przy podłączonym przepływomierzu rano samochód jest bez życia i ledwo się toczy, ale po jakimś czasie jak się rozgrzeje to zaczyna jechać lepiej.
Wykombinowałem że może zawór EGR jest zapchany i nie zamyka się, przez co ciągle przepuszcza spaliny do wtórnego obiegu co na zimnym silniku powoduje spadek mocy, a jak się rozgrzeje to silnik daje sobie z tym radę.

Chciałbym odłączyć całkowicie EGR i olać pseudo ekologię, ale chyba najpierw musiałbym go przeczyścić i zamknąć, a dopiero później odłączyć te gumowe przewody od sterownika EGR? Czy komputer nie będzie wyrzucał błędów i wariował przez to? A czy mogę po prostu odłączyć kabel od sterownika EGR?

Jeszcze inna sprawa, mechanik wymyślił że to może sterownik silnika wariuje i wyrzuca błędy, bo przy podłączaniu do kompa czasem nie chciał współpracować, a faktem jest że ze dwa lata temu się uszkodził przy przejeżdżaniu przez kałużę i musiał być regenerowany.
Jak można sprawdzić poprawność działania sterownika, bo pomysł mechanika żeby "kupić nowy i zobaczymy" nie bardzo mi się podoba, zważywszy na koszt nowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Sorry za przydługie wypociny ale nie mam już pomysłu, mam nadzieje że nie przegapiłem tego tematu na forum, przeszukiwałem wszystko (chyba).
Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieję że ktoś się spotkał z takim przypadkiem.
Pozdr!

Ostatnio edytowane przez Gesiu40i4 ; 05-07-2015 o 14:48
Gesiu40i4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem