Cytat:
Witam, mojego problemu z klimatyzacją tu nie znalazłem dlatego go opiszę bo to istny cyrk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakiś czas temu zakupiłem foczkę mk2 1.6 ti-vct no i nie zwróciłem uwagi na klimę...
Oto opis:
Włączam klimę (manual), przycisk świeci się obroty na biegu jałowym podnoszą się więc coś się załącza... ale klima nie chłodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zaglądam pod maskę a tam brak paska od klimy ?!
Na wyłączonym silniku pokręciłem kołem od sprężarki oraz sprzęgiełkiem - obydwie części obracają się bezproblemowo. Po za tym oba przewody od klimki są chłodne (na rozgrzanym silniku) i w obydwu jest ciśnienie.
Moje pytanie: Od czego zacząć dochodzenie (mniemam, że od założenia paska-tylko dlaczego ktoś go zdjął) żeby przywrócić klimę do sprawności w te upalne dni...
Nigdy nie mialem do czynienia z tematem klimy więc prosił bym o w miarę prosty opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za każdą radę, pozdrawiam.
|
zacznij od tego:
-sprawdz czy przy włączaniu klimy załącza sie sprzegło sprezarki.
Jak niewiesz jak sie sprzegło sprezarki załącza-to siagnij wtyczke z 2 pinami od sprezarki i podłącz do niej 12V np z akumulatora.
Jezeli tak sie robi samo jak załączasz klime-czyli sprzęgiełko klika-to moze ktos zalozyl za krotki pasek bo nie bylo innego pod ręką.
byc moze jest wszystko ok.
Ale jezeli sprzegło sie nie załącza po nacisnieciu AC- to powodów moze byc juz wiecej-zazwyczaj mała ilość czynnika.
a jak i co sprawdzić...?
w tym temacie
Klimatyzacja - diagnozowanie usterki
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=48684
znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Ale musisz przeczytac pierwsze 2-3 strony-tam jest zasada działania układu i działa tak samo w innych samochodach -tyle ze kabelki do ff2 są inne kolory ale i w tym temacie do FF2 podawałem oznaczenia kabli.