Cześć, natrafiłem na ten temat i myślę że możecie mi pomóc
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Byłbym wdzięczny.. Zakupiłem 2 dni temu auto Ford Focus mk2 1.6 TDCI 90KM z 2005r w Holandii. Auto przyjemne w jeździe zrywne na pierwszych 2 biegach.. zrobiłem z 300km przez dwa dni.
Dziś sytuację miałem następującą: stałem na czerwonym świetle, ruszam 1,2 i słyszę pyknięcie ciche "jak kamyk spod kół o auto puknie" i brak mocy, auto ledwo rozpędzi się do 100km/h, jak dodam gazu więcej do idzie czarna chmura.
Pękła mi rura idąca od intercoolera do kolektora dolotowego w górnej części na kolanku/żeberku. Teraz dmucha bokiem powietrze i pluje trochę brudzi na obudowę od turbo (akurat w tę stronę).
Za 2 dni zjeżdzam do kraju zakupiłem taśmę. Pytanie mam czy taśma jak to zrobię porządnie wystarczy na 1500km? I czy powodem dymienia i braku mocy może być brak odpowiedniej ilości powietrza w mieszance paliwa przez tą dziurę w rurze? (czy coś może jeszcze innego kosztowniejszego waszym zdaniem).
Dzięki za poświęcony czas i pomoc.