Cytat:
|
Podpowiedzcie, zaczęło mi się bicie na hamulcach z przodu ( tarcze i klocki bosch przejechane około 35tys.km ).
Pewnie zwichrowane tarcze/a bo jak się toczę 20/h i wcisnę hamulec delikatniej to jakby tarcza co chwila jest łapana mocniej przez klocki. Taki efekt czkawki mimo że trzymam hamulec w jednej pozycji to wyczuwam że co obrót koła hamuje mocniej i puszcza, mocniej i puszcza...
Zastanawiam się czy kupić oryginalne motorcrafta czy też zestaw ATE PowerDisk (cenowo podobnie wychodzi) czy też np zestaw mikody z nawiercanymi tarczami.
Rocznie pokonuję powiedzmy 30tys km max.
W kraju styl jazdy mieszany i nie znęcam się nad hamulcami, hamuję też silnikiem.
Z kolei raz w miesiącu mam trase 3-4tys.km i tam już na autostradach troszkę szybsza jazda ( do 160 ).
Jakie tarcze/klocki wybrać na przód ?
|
Jeśli chcesz coś dobrego jakościowo to tarcze Zimmermann i klocki Ferodo lub Zimmermann to jest najwyższa półka w hamulcach a wcale nie najdroższa.
Cytat:
Jak zawsze każdy swoje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja "od zawsze" używam kompletu ATE (tarcze i klocki)... miałem w mondeo MKIII, miałem w focusie MKI FL a teraz to samo uzywam w Connectcie (co ciekawe - w coniu na zaciskach klocków jest znaczek ATE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
|
Nic dziwnego ponieważ ATE to konstruktor systemu hamulcowego. A jeśli chodzi o tarcze czy klocki to jest to konfekcjoner anie producent.
Cytat:
|
ATE nacinane powerdiski czy zwykłe?
O tych Zimmermannach nie słyszałem wcześniej..a na forach ludzie polecają je na tył...ale na przód zakładają często bardziej zasłyszane marki...
|
PD to niewypał także odpuść sobie. Nie będą lepsze od dobrych gładkich a będą hałasować i zjadać klocki.
Zimmermann to niemiecki producent tarcz i klocków, najwyższa półka na rynku. w pudełku tarcz ATE często można trafić właśnie Zimmermanna ale trafia się również chińszczyznę.