Odp: Auto nie odpala - za niskie ciśnienie paliwa Common Rail
Kaju88 spotkało mnie to samo w moim aucie.
Focus 1.8TDCI 100PS zaczyna rzucać palenie na zimnym silniku.
Odpalam na 2-4 razem. Jak odpali to mam szarego kopcia z tyłu ale tylko przez chwilę.
Wymieniłem filtr paliwa, świece żarowe (bo wszystkie miałem już spalone). Zdiagnozowałem auto, wypluło błąd - za niskie ciśnienie paliwa Common Rail.
Podpiąłem auto pod kompa na zimnym silniku i faktycznie, podczas kręcenia rozrusznikiem, gdy auto nie odpala ciśnienie na listwie to zaledwie 100000-120000kPa.
Dopiero jak wskakuje powyżej 240000kPa to odpala. Jak odpali śmiga ładnie. Na wysokich obrotach spokojnie przekracza 1000000kPa - do końca go nie kręciłem.
Auto jak odpali to ładnie pracuje i nie dymi więc wtryski ok. Ostatnio delikatnie szarpie silnik jak schodzi z obrotów (tak od 1800 do biegu jałowego). Występują 3-4 charakterystyczne szarpnięcia. To skłania mnie do wymiany regulatora ciśnienia na pompie ale chciałbym się upewnić.
Twój temat trochę mi rozjaśnił sprawę. Na początku myślałem że pompa jest winna.
Sądziłem że kończy się i wolne kręcenie rozrusznikiem powoduje że nie daje rady nabić właściwego ciśnienia.
Pytanie jeszcze do mechaników. Czy ta pompa jak pada to kompletnie, tzn. nie ma z niej zupełnie ciśnienia?
|