Temat: [Mondeo 2007-2014] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego
View Single Post
Stary 14-07-2015, 14:39   #463
mszymcz
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007.12
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Przejrzałem instrukcje Mondeo z lat 2007-2008. W 2008 roku Ford zrezygnował z klawiszy z trójkątem a na ich miejsce wprowadził symbol OFF (lub ogranicznik). Być może soft mojego auta nie obsługuje już "wczesnego ostrzegania". W sobotę (na razie ze względu na planowaną podróż nie chcę grzebać) odłączę ta funkcję i zobaczę czy alarmy wrócą. Samo ACC działa perfekcyjne, tylko z tym ostrzeganiem jest totalna klapa-nie da się go włączyć i alarmy po odpaleniu silnika kłują w oczy.
Najlepiej byłoby porównać oprogramowanie modułów podobnego auta i mojego-pewnie tu leży problem. BTW.Dokładałem tylko tempomat - HLA, IVDC już miałem.

Pozd.Marek

Cytat:
Napisał mszymcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z wrażenia mogłem pomylić osoby - sorryGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przyciski zamontowałem. Wykasowałem błędy. ACC działa. Ale mimo wszystko po uruchomieniu silnika witają mnie dwa błędy z układu wczesnego ostrzegania ;(
Błędy to:

===PAM DTC U0140:00-28===
Kod: U0140 - Utrata łączności z modułem sterującym układami nadwozia
===PAM DTC U0422:00-28===
Kod: U0422 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układami nadwozia
===VDM DTC U0300:00-2C===
Kod: U0300 - Niekompatybilność oprogramowania wewnętrznego modułu sterującego
===VDM DTC U0300:00-2C===
Kod: U0300 - Niekompatybilność oprogramowania wewnętrznego modułu sterującego

Czuję że bez IDS i analizy oprogramowania będzie klops. Ewentualnie może coś źle odkliknąłem w ELMConfigu. Ustawiłem:
Cruise control - With adaptive cruise control
Collision mitigration by braking - CMbB-system
Forward collision warning - With Forward Collision Warning

Próbowałem z różnymi ustawieniami "Adjustable speed limiter" bez zmian. Wiecie do czego służą opcje CMbd level 2"? Załączam mój CCC...
mszymcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem