Temat: [Mondeo 2007-2014] Regeneracja odbłyśników kesenon
View Single Post
Stary 19-07-2015, 00:00   #516
lukasz_lg
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Słabo świecące xenony, wymiana soczewek pomogła

Witam,

Dla niezdecydowanych na przeróbkę xenonów u Nokitela chciałem dodać swoją opinię na ten temat. Jestem posiadaczem Mk4 od 3 lat. Jest to mój pierwszy samochód z xenonami. Już po pierwszej dłuższej trasie w nocy zacząłem się zastanawiać co Ci wszyscy kierowcy tak zachwalają w tych lampach? Dla mnie osobiście był to dramat. Zacząłem zatem interesować się bliżej tematem i tak trafiłem na forum forda. Już po kilku przeczytanych postach wiedziałem co jest grane i wszystkie opinie idealnie pasowały do problemu który miałem. Z początku bardzo obawiałem się ingerencji w oryginalne lampy mojego Forda, jednak druga dłuższa trasa w nocy (a w dodatku częściowo podczas deszczu) rozwiała moje wszelakie wątpliwości. Decyzja była prosta: albo dalej będę jeździł z tymi "świeczkami" z przodu i tracił wzrok albo ryzykuję i decyduję się na przeróbkę. Decyzja zapadł. Umówiłem się z Nokitelem podczas jazdy na wakacje. Sama przeróbka... miłe zaskoczenie: trwała niewiele ponad godzinę. Wszystko było już przygotowane i czekało na mój przyjazd. Obserwowałem całą czynność i mogę szczerze powiedzieć, że ingerencja jest naprawdę nieduża a w dodatku możliwy jest powrót do "poprzedniej wersji" - tylko po co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam kontakt z Nokitelem oceniam jako wzorowy - gość zajmuje się tym tematem już spory kawał czasu i naprawdę wie jak to zrobić szybko i dokładnie.
Na sam koniec kilka słów o efekcie całej zmiany: potwierdzam to co powiedział mi Nokitel przy pierwszym telefonie do niego: poprawa jasności świecenia minimum o 100% (przy samej wymianie projektorów, ja zdecydowałem się również na wymianę żarników).
Teraz w końcu mogę docenić co oznaczają reflektory xenonowe.
Szczerze - polecam wszystkim którzy jeszcze się wahają, naprawdę warto przeznaczyć na to kasę, nie będziecie żałować.
lukasz_lg jest offline   Odpowiedź z Cytatem