View Single Post
Stary 20-07-2015, 19:33   #1
MondeoSJZ

Domyślnie Rozpacz, pompa wtryskowa a może wszystko inne… TDDI

Witam wszystkich forumowiczów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jestem w ciężkiej sytuacji gdyż po przejechaniu 600 km od domu na urlop, pojawiły się problemy z silnikiem. Jednak cofnijmy się trochę w czasie… Podczas jazdy moim Mondkiem od jakiś kilku miesięcy silnik tak jakby ,,skubie'', szarpie lekko na obrotach od 1500 do 2200 podczas przyspieszania - i tak zostało przez długie kilometry aż do teraz… Mechanik kazał wymienić poduchy pod skrzynią, silnikiem itp. jednak bez efektów. Później miałem kolejne naprawy, nowy alternator, napinacze, paski i wszystko co możliwe - dalej skubie. Teraz, przedwczoraj, podczas przejazdu trasy ( tej na urlop Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) auto z każdym kilometrem mocno słabło, objawy szarpania mocno się nasiliły, pojawiły się również na biegu jałowym…z każdym kilometrem było coraz gorzej, bałem się że nie dojadę aż w pewnym momencie prędkość max była ledwo 100 km/h i potężne szarpanie i FALOWANIE obrotów na przyspieszaniu ( na biegu jałowym tylko szarpało, nic nie falowało ). Jestem aktualnie na miejscu i co się dzieje ? Auto nie ma mocy, po odpaleniu świeci się kontrolka akumulatora i nie ma reakcji na gaz, auto samo gaśnie. Raz się uda odpalić, raz nie. Zależy. Czasami jak odpalę to tak jakby od dolnych obrotów się poksztusi i dopiero wejdzie na obroty. Czasami świeci się kontrolka akumulatora i kaput, brak reakcji na gaz ( najczęściej na lekko ciepłym silniku ) gdy jest zimny czasem odpali bez tej kontrolki akumulatora i da się jechać, podczas przyspieszania im większy bieg to bardziej szarpie, na biegu jałowym też strasznie nim rzuca. Auto nie dymi na biało, świeżutki filtr paliwa i alternator wymiana oleju i teraz pytanie ? Pompa wtryskowa ? Sterownik pompy wtryskowej ? Pompa paliwa ? Co może być przyczyną ? Muszę znaleźć jakiegoś mechanika w pobliżu i nie chcę dochodzić do usterki wymieniając po kolei pół auta ,,aż się trafi''. Dużo osób jak czytam mówi że sterownik pompy, tylko pytanie, jak wymienię ten sterownik to czy zaraz nie wykończy go znów pompa ? Ja nawet nie wiem jakie są objawy padającej pompy wtryskowej - wiem tylko że koszta wielkie. Pomóżcie zdesperowanemu nowemu użytkownikowi forum, proszę : ( jestem skłonny zapłacić cokolwiek ale chciałbym wiedzieć co może być. Autko to mondeo z 2001 TDDI 285 tys przebiegu.
  Odpowiedź z Cytatem