Temat: [Mondeo 1996-2000] Blokada wału zetec 1.8 16V
View Single Post
Stary 21-07-2015, 08:42   #1
BARTi1906
ford::beginner

Imię: Bartłomiej
Model: Ford Mondeo MK2
Silnik: 1,8
Rocznik: 1999
Domyślnie Blokada wału zetec 1.8 16V

Witam

Zatem temat dotyczy blokady wału silnika mondeo MK2 zetec 1.8 16 V black top przeszukałem i nie znalazłem wyniku.

Powiem co się stało, gaz wypalił zawory na 3 cylindrze. Dałem głowice do regeneracji, dzwoni człowiek od naprawy i mówi że zawory wydechowe są pogięte. A to niespodzianka. Ale poszedłem do auta i patrze faktycznie tłoki maja odciśnięte końcówki zaworów, takie delikatne półksiężyce. Mysle ten co robił rozrząd źle go ustawił bo prawie do kolizji doprowadził. Teraz ustawie rozrząd sam. Kupiłem przyrząd do ustawiania i pytanie.

Jak jest skutek wkręcenia blokady wału i jakie są prawidłowe oznaki dobrego zamocowania tego trzpienia. Czy w tym przypadku nie ruszę wałem całkowicie czy blokoada spowoduje inny efekt ? i czy w to miejsce blokady jest "dedykowane".

O co mi chodzi. Ustawiam GMP na 1 cylindrze i wówczas wkręcam blokade wału, co jeżeli źle ustawiłem GMP czy też uda mi sie wkrecić blokade.??

Proszę o wyrozumiałość ale nie dam tego juz nikomu zrobić bo jak sam czegoś nie zrobisz to możesz mieć problem. Juz raz mi prawie wyleciały zawory maską.

Proszę o odpowiedz, pozdrawiam BARTEK
BARTi1906 jest offline   Odpowiedź z Cytatem