View Single Post
Stary 24-07-2015, 18:49   #28
kaki89
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Ti-VCT (115/120PS)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: temperatura - różne wskazania tryb serwisowy /wskazówka

Nie chcę zakładać nowego tematu, w związku z tym mam pytanie do posiadaczy silników 1.6 ti-vct 115 KM. Jaka jest optymalna temperatura pracy silnika? Podczas jazdy cały czas mam praktycznie coś ok 102 stopni C (w trybie testu zegarów pokazuje 142 C). Auto rozgrzewa się szybko, 4 km i silnik jest rozgrzany. Wskazówka temperatury zawsze zatrzymuje się "za pięć dwunasta" i nigdy nie idzie w prawo. Jednak zastanawia mnie, że po zatrzymaniu auta, wentylator chłodnicy chodzi na najwyższych obrotach, nawet mimo wyłączonej klimy. Błąd po podpięciu do komputera P0599 - obwód sterujący nagrzewnicą z termostatem stan wysoki. Błędu nie można wykasować, bo znów się pojawia. Płyn chłodniczy wymieniłem tydzień temu na oryginalny koncentrat Ford z wodą destylowaną, bez zmian. Nie wiem, może to termostat nie otwiera się do końca i silnik się przegrzewa? Od razu podam, że temperatura otwarcia termostatu Wahler do tego silnika to 98 stopni C (to jest chyba termostat z podgrzewaczem jeśli się nie mylę?). Nie wiem co o tym myśleć, w przyszłym tygodniu jestem umówiony na wymianę rozrządu, może by wymienić pompę wody dla pewności? Płynu chłodniczego nie ubywa.
kaki89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem