View Single Post
Stary 26-07-2015, 13:36   #60
saracen777
ford::amateur

Imię: Artur
Model: ford focus c-max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2004
Thumbs up Odp: Sterowanie turbiną 1.6 109KM, błąd P0234, P0299

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tyma razem ja potrzebuję pomocy:-)
Jeszcze przed zaślepienie EGRa (podkreślam, że przed, aby nikt nie łączył tego z EGRem) pojawiał mi się czasami błąd P0249 (przeładowanie turbiny) i napis AWARIA UKŁADU STEROWANIA SILNIKA. Po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu błąd znikał. Było to bardzo rzadko, ale niestety...teraz się nasiliło i generalnie jak zacznę mocno przyśpieszać i osiągnę około 3000 rpm wywala ten błąd. Czuć też, że silnik ciężko przyśpiesza.
Wszystko mi wskazuje na problem z sterowaniem turbo i tak:
1. Cięgno od sterowania kątem łopatek działa,
2. Jak odpale silnik wciąga cięgno,
3. Jak dodaję gazu cięgno się nie rusza - czy to normalne? Czy powinno się ruszać, czy też dopiero podczas jazdy i obciążenia silnika? Jak jest u Was?

A może ktoś czyścił zawór sterowania? Albo jakieś inne pomysły?
Ja miałem ten sam problem i okazalo się że byly zamienione wężyki na pompie podciśnienia(taka brązowa).jeden idzie bezpośrednio do turbiny a drugi na jakieś vacum i one były zamienione na tej pompie.trzeci wężyk to filterek,ale on jest malo istotny i ma większy wylot z tej pompy.Dodam jeszcze że kupiłem przedtem nowy zawór EGR i on po zamontowaniu nic nie zmienil,dopiero jak zamienilem wężyki to problem zniknoł wraz kontrolką blędu układu silnika.A nowy EGR nie dziala bo czasami czuje takie podduszenia silnika,może trzeba go jakoś zaakceptować-może ktoś wie jak to zrobić

Ostatnio edytowane przez SRS ; 26-07-2015 o 17:32
saracen777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem