Sam siedzę trochę w pneumatyce z racji branży. Wydaje mi się, że zawór w MK3 z pierwszego postu to odpowiednio:
- duże przyłącze czarne - wyrównanie ciśnienia powietrzem, które przeszło przez filtr powietrza
- środkowe przyłącze (białe)- zasilanie podciśnienia EGR
- ostatnie przyłącze (białe) - zasilanie EGR z vacum pompy
De facto wystarczyły by 2 przewody, ale na wyrównaniu ciśnienia musiałby być jakiś filtr zabezpieczający przed zapyleniem elektrozaworu przy wyrównywaniu ciśnienia ( tą role w seryjnej konfiguracji spełnia filtr powietrza na wlocie do silnika ( ten, który wymienia się przy każdej obsłudze).
Podanie napięcia na cewkę powoduje zamknięcie lub otwarcie tego zaworu.
Zdjęcie napięcia z cewki powoduje odpowiednio odwrotną sytuację ( otwarcie lub zamknięcie zaworu).
Spróbuje to określić dzisiaj volotomierzem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie jest to nic innego jak zawór przemysłowy mniej więcej w takiej wersji:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dobór odbywa się przez dobranie odpowiedniej pozycji przy braku napięcia.
Jak rozwiąże tą zagwozdkę i będę miał trochę czasu to spróbuję z takim zaworkiem jak ze zdjęcia.
Bump: U mnie, po przekręceniu kluczyka w stacyjce ( bez zapłonu) pojawia się 12-14V na kostce podpiętej do tego zaworu.
Po zapaleniu silnika i przegazowaniu wartość ta nieznacznie spada, ale po czasie - nie dzieje się to natychmiastowo lecz dużym opóźnieniem. Gdzie w takim razie mogę szukać błędu dalej w elektryce/czujnikach i czy muszę problemu szukać gdzieś dalej?
Pozdrawiam