2.0 tdci, dymi i nierówno chodzi po odpaleniu
Witam!
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Piszę tu bo mam problem z moja furą tj Mondeo mk3 (kombi) 2.0 TDCI 115km 2003r po FL z automatyczną skrzynia Jatco . Kupiłem auto jakieś dwa miesiące temu od znajomego. Auto jest po regeneracji pompy paliwa i wtryskiwaczy, zrobione zawieszenie i ogólnie bdb stan,
Problem z jakim zwracam się do Was Forumowicze to nierówna praca po nocnym odpaleniu i kopcenie na raczej ciemno i smród niedopalonej ropy. Po przejechaniu może ze 100m wszystko działa jak należy, dodam jeszcze ze z wydechu po nagłym przygazowaniu wydostają się kłęby czarnego dymu, podczas spokojnej jazdy nic nie kopci. Nie robiłem żadnych testów wtryskiwaczy bo ponoć są 100% OK
Spalanie wyliczone na stacji to 8l/100km
Byłem u jednego mechanika który stwierdził że trzeba "zakodować wtryski" na nowo. Nie znam się na tym więc oddałem auto. Kodowanie nie poprawiło pracy w żaden sposób więc też nie płaciłem za "naprawę". Zadzwoniłem do znajomego od którego kupiłem Mondka i powiedział że już tak kiedyś miał i pomogła wymiana czujnika ciśnienia paliwa na listwie CR (tego po lewej patrzą na listwę CR od przodu). Czy to możliwe że takie objawy powoduje ten czujnik???
Jestem zielony w temacie silników diesla
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
Autko jest świetne ale wnerwia mnie to odpalanie
Zauważylem że gdy włączę podgrzewanie tylniej i przedniej szyby to wszystko sie nieco stabilizuje tj mniej nierówno chodzi i mniej dymi po odpaleniu
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 29-07-2015 o 08:54
|