View Single Post
Stary 30-07-2015, 09:54   #758
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Czy warto brać tranzita?

Cytat:
Napisał Sztywcik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie na tym mi zależy żeby był ubogi.
Powiedz, ten silnik który w nim jest nie należy do bardzo awaryjnych? Aktualnie mam kangoo z silnikiem 1.5 dci. Uwierz, że jeżdżę nim jak na minie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego mam duże obawy co do silników diesla.
Zawsze powstaje pytanie przy kupnie takiego auta, dlaczego jest sprzedawane? Jeżeli z tzw przyczyn obiektywnych, to ok. Ale jeżeli sprzedający już wie, że czeka go bardzo kosztowna naprawa - to można się nadziać. W dieslu chodzi tu zwłaszcza o konieczność regeneracji wtryskiwaczy i pompy wtryskowej.
Po niektórych objawach można się czasem zorientować co w trawie piszczy - ale nie zawsze.
Dobry tester (np IDS) pozwoli sprawdzić dawkowanie paliwa oraz kalibrację całego układu wtryskowego, jeżeli są jakieś podejrzenia, można zrobić np próbę przelewową.

Generalnie dla mnie najważniejsze jest tzw ogólne wrażenie - czy samochód jest zadbany, czy skatowany i zasyfiony. Ten z linka wygląda przyzwoicie.

Fordowskie silniki rodziny Puma moim zdaniem nie odstają poziomem niezawodności od silników innych firm. Najistotniejszy jest stan układu wtryskowego - a tu Ford niewiele ma do powiedzenia, bo także Mercedes, VW, Renault, Opel, Fiat i sto innych firm stosują układy czterech - pięciu światowych firm: Bosch, Siemens, Denso, Delphi - i koniec, kropka.

Jeżeli podczas sprawdzania silnik nie dymi, nie wydaje złych odgłosów, nie stuka, dobrze wkręca się na obroty, przy depnięciu pod obciążeniem prawidłowo przyspiesza nie dymiąc na biało lub szaro (może być lekko na czarno), układ chłodzenia jest czyściutki (zbiornik przelewowy) - to są to wskazówki, że można mu zaufać.
Dobrym czasem na zakup diesla jest zima - rozruch po nocy na mrozie mówi prawie wszystko o silniku diesla. No ale cóż - teraz jest lato i upały...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2015 o 15:10
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem