Temat: [Focus 2008-2011] P0402 - czyżby katalizator do wymiany?
View Single Post
Stary 03-08-2015, 13:59   #9
Paweł5
ford::average

Model: Focus I hatchback po liftingu
Silnik: benzyna
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: P0402 - czyżby katalizator do wymiany?

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żałuję, że nikt nic nie dopisał
akurat forum ma to do siebie, że oprócz kilku wyjadaczy reszta (tak ja jak np. ja czy Ty) to "niedzielni" forumowicze, wybitnie średnio znający się na czymkolwiek w foce :-) Najprędzej i od razu dowiesz się o tym co już dawno wiesz ... :-)

dobra a teraz napiszę Ci z własnego doświadczenia z tą samą przypadłością co Twoja:
1. oryginalny katalizator padł mi przy około 60tysiącach km od nowości po zatankowaniu pod korek i przejechaniu całego baku na bardzo długiej trasie przez całą Polskę.. aha zatankowałem na firmowej stacji u jednego z najpopularniejszych w Polsce koncernów, i gdzieś pod koniec baku pyk kontrolka się świeci, bez nerwów po powrocie komputer fordowski i wyszło uwalony katalizator ... z rury zapach jak w starym 126p zero ekologii. Kupiony oryginał z anglika, na razie spokój przez 7lat od tamtego wydarzenia. aczkolwiek...

2. autko stoi totalnie pod chmurką zima lato, i zdarzyło się że miałem przez dwa tygodnie w mroźną zimę robione krótkie 3kilometrowe dystanse po parę razy dziennie, silnik niedogrzany, woda w spalinach, wszystko to siedziało w tłumikach i pewnie w zimnym katalizatorze, i lubiała poświecić kilka razy kontrolka i był na torque ten sam błąd co u Ciebie.

3. Aha bo bym zapomniał błąd zniknął i się więcej nie pojawił jednocześnie z ustąpieniem mrozów, krótkich dystansów i wymianą świec bo ich żywot dobiegał końca.

Więc może spróbuj zmienić świece (jeśli ich dawno nie wymieniałeś powinno się około 50tys km wymieniać), bo raczej mrozów nie ma teraz.

A poza tym szczerze to miałem gdzieś ten błąd i nawet się nim nie przejmowałem.

pozdrawiam :-)

P.S.
tez kiedyś myślałem że to brudząca się lambda ale to tak nie działa ...
Paweł5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem