Tylko pozycyjne z przodu na stałe
Witam bardzo serdecznie
Jako że w końcu wymieniłem W5W na LED w swoim Focusie i zdarzało mi się spotkać podobne modele (choć z ciemnymi lampami) z taką opcją, to zastanawiam się jak na tyle fajnie przerobić auto, żeby świeciły mi się tylko pozycyjne z przodu po włączeniu silnika. Koszt LEDów jest tak śmieszny, że mogę nawet co miesiąc wkładać nowe (gdyby padały), a bardzo mi zależy żeby po zapaleniu silnika paliły się tylko przednie pozycyjne.
Czy orientuje się ktoś czy można to wykonać ELMConfigiem czy trzeba przekaźnik wstawić w skrzynkę bezpieczników i spinać kabelki/dorzucać bezpieczniki?
Wiem że jest temat jak ogarnąć na stałe włączone światła mijania, ale mi chodzi tylko o przednie pozycyjne.
Jeśli taki temat się już pojawił, to bardzo przepraszam, a z drugiej strony nie za bardzo wiem na czym właśnie polega terminologia "światła skandynawskie", a wiem też że taki temat również się tutaj przewinął.
Jako notatka na boku, niestety posiadam ubogi zestaw Focusa, czyli włącznik świateł w postaci
pozycyjne, 0, pozycyjne, mijania.
Nie mam przełącznika Auto i nie mam regulacji jasności (choć szukam tanio od czasu do czasu na eBay'u zestawu z regulacją jasności).
Przy okazji - jest ktoś w stanie wytłumaczyć po co te pozycyjne po lewej od 0 i pozycyjne po prawej od 0?
Jakieś różnice?
Bo jedyne co zauważyłem, że jak przełączę na lewe pozycyjne (w porównaniu z pozycyjnymi lub mijania po prawej) to że samochód nie przypomina mi że zostawiłem auto na światłach, natomiast różnicy w działaniu nie zauważyłem (no i oczywiście druga sprawa, że jak zostawię na lewych pozycyjnych i włącze silnik to jadę kompletnie bez świateł).
Może na szybko:
pozycyjne po lewej - jak silnik odpalony to nie świeci nic, jak nieodpalony, pozycyjne zostają i auto nie piszczy że auto jest zostawione na światłach
pozycyjne po prawej - jak silnik odpalony, to pozycyjne świecą, jak zgaszony, to pozycyjne świecą ale auto piszczy przy otwartych dzwiach
mijania - jak silnik odpalony, to świecą i pozycyjne i mijania, przy zgaszonym świecą tylko pozycyjne i auto piszczy przy otwartych drzwiach
|