Temat: [Mondeo 2000-2007] Nowe wtryskiwacze a ich samoadaptacja
View Single Post
Stary 06-08-2015, 14:02   #13
milap
ford::average

Model: Mondeo Ghia X HB
Silnik: 2.2 TDCi bez DPF
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Nowe wtryskiwacze a ich samoadaptacja

Dzisiaj udało mi se w końcu rozwiązać problem głośno pracujących wtryskiwaczy.

Nie dawało mi spokoju czy przypadkiem nie jest winne zaślepienie EGR.
W związku z tym zdemontowałem je i dokładnie wyczyściłem.
Zauważyłem że z jakiegoś powodu pod klapką z czujnikiem otwarcia cały mechanizm jest osmolony spalinami.
Wskazuje to na jakąś nieszczelność samego tłoczka.
Do tego sprężyna powrotna z niewystarczającą siłą ściągała zawór.
Rozebrałem go zatem kompletnie tak aby dostać się do komory sprężyny i dokładnie ją wyczyściłem.

Sam czujnik jakiś czas temu wymieniałem na nowy (pisałem o tym na forum) i wówczas na jakiś czas rozwiązało to problem.
Niestety ten również zaczął sie psuć więc zaślepiłem EGR i jeździłem tak przez rok (od czasu naprawy wtryskiwaczy)

Niestety po zamontowaniu auto przy dodawaniu gazu lekko szarpało (tłok za wolno się zamykał), zauważyłem natomiast że głośny dźwięk wtryskiwaczy zanika...
Mógłbym próbować napiąć spręzynę bardziej ale jako że tłok i tak jest nieszczelny, a nie da się do niego dostać stwierdziłem że czujnik prędzej czy później padnie od spalin i chyba czas na zakup nowego EGR.

Opcje były dwie:
- 899 PLN w Polsce (nowy z logo Ford)
- ok 600 PLN wraz z wysyłką w Wielkiej Brytanii (nowy bez logo Ford)

Zdecydowałem sie na pierwszą opcję tak aby w razie jakiś problemów z zaworem dało się łatwiej je rozwiązać.

EGR zamontowałem dzisiaj rano i w końcu sukces.
Auto pracuje aksamitnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nic nie klekocze i nie dzwoni.

Dziwi mnie natomiast czemu przed wymianą pompy/wtryskiwaczy rok po tym jak kupiłem auto (miało wówczas 4 lata) padł mi EGR i też go zaślepiłem (do czasu kupna nowego czujnika) nic nie klekotało...

Teorię mam taką że wtryskiwacze były bardziej zużyte i lały więcej ON przez co mieszanka nie była aż tak uboga jak na nowych wtryskach (dużo powietrza bez spalin i mało ON) i nie było spalania stukowego...
Co Wy na to? Ma to sens?
milap jest offline   Odpowiedź z Cytatem