Odp: Wady wieku dziecięcego.
Dwie wady. Chyba nawet nie są to wady wieku dziecięcego ale wady konstrukcyjne auta:
1) Asystent pasa. Jeśli jest włączony z funkcją pomocy to przy wyprzedzaniu jadącego przed nami auta trzeba zwrócić uwagę aby odpowiednio wcześnie włączyć kierunkowskaz. U mnie była taka sytuacja, że podczas manewru wyprzedzania, kiedy rozpocząłem rozpędzanie auta jeszcze na własnym pasie i już odpowiednio rozpędzony dojeżdżałem do poprzedzającego auta w tym samym momencie zmieniając pas, wówczas nieco za późno włączyłem kierunkowskaz i system o mało co nie ściągnął mnie z powrotem na swój pas i tym samym na lewy tył auta które wyprzedzałem.
To dość ważna uwaga dla tych, którzy z takim systemem nie jeździli. System miałem ustawiony na pomoc ale tą najsłabszą, a pomimo tego zrobiło mi się gorąco.
2) W aucie są systemy Hill Holder, Start-Stop i klimatyzacja. Wiadomo, że w taki dzień jak dziś obciążenie silnika przez klimatyzację jest na tyle duże, że Start-Stop odpala silnik po kilku sekundach od wyłączenia a nie czeka do momentu jak naciśnie się sprzęgło. W czym problem? Otóż jak stoi się pod górkę to hamulec postojowy jest załączony automatycznie w chwili kiedy Start-Stop wyłącza silnik. Ale kiedy przez klimatyzację silnik znowu się włączy, to wówczas automatycznie zostaje też zwolniony hamulec postojowy. Jeśli nie macie nogi na hamulcu (a może się tak zdarzyć bo przecież czuje się, że auto jest na hamulcu postojowym) to auto może się stoczyć do tyłu. Czasami kilkadziesiąt centymetrów nim się zareaguje, a to może wystarczyć aby uderzyć kogoś kto stoi za nami.
Ostatnio edytowane przez Pulse ; 07-08-2015 o 17:45
|