Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 07-08-2015, 19:12   #409
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ad1. to nie wada ani błąd konstrukcyjny. Przecież o to chodzi, żebyś pasa bez kierunku nie przekraczał. Jak by miało działać po przekroczeniu linii to wyobraź sobie skutek po przekroczeniu prawej linii za którą jest rów lub drzewa. System nie miałby żadnego sensu. Poza tym to system na drogi dwupasmowe szybkiego ruchu. Na jednopasmówkach nie sprawdzi się bo reaguje nawet jak się wychylisz sprawdzić czy możesz wyprzedzić. Tak więc działa u Ciebie wszystko prawidłowo.
ad.2 Przy automatycznej skrzyni działa tak, że podczas postoju trzymasz nogę na hamulcu w trybie D. Start/Stop wyłącza silnik, chcę ruszyć, puszczam nogę z hamulca, Start/Stop włącza silnik i jeśli stoję pod górkę to hill holder jeszcze 3 sekundy trzyma auto jeśli nie dodam gazu. Nie wiem jak jest z manualem ale w automacie działa bardzo dobrze.

I jeszcze co do klimy w upały to jest świetna w trybie automatycznym. Chwilę podmucha po czym przełącza się na stałe na 2gi bieg. Chłodzi dużo szybciej i utrzymuje równiej temperaturę niż w MK4. Po prostu stworzona do takich upałów. Ciekawe jak w zimie będzie...
Ad1) Ja wiem, że asystent pasa ma tak działać i zadziałał prawidłowo. Może źle to zakwalifikowałem jako wadę.
Inna sprawa, że ja sens tego systemu widzę nie tylko w tym aby Cię nauczył używać kierunkowskazu, ale też korygował błędy kierowcy, czyli np. ściągnął na własny pas kiedy kierowca się zagapi i nie zauważy że przekroczył linię środkową. I tak to działa, tylko w sytuacji jaką opisałem to może być działanie obosieczne przynoszące bezpieczeństwo ale i zagrożenie.
Chciałem się z tym podzielić aby inni zwrócili na to uwagę i zachowali czujność, kiedy znajdą się takiej sytuacji drogowej jak ja.
Rzecz w tym, ze przy większych prędkościach jeśli nawet ułamek sekundy włączyć kierunek za późno to ściąga z powrotem na pas. Może lepiej byłoby gdyby wraz ze wzrostem prędkości asystent sam opóźniał nieco swoją reakcję, choć z drugiej strony te ułamki sekund mogą czasem kierowcę uratować od złego. Sam nie wiem. Chyba najlepsza jest Twoja rada aby to wyłączać na czas jazdy drogami i jednym pasie w jednym kierunku i po prostu uważać.

Ad2) Tak samo ale nie o to chodziło. Co w sytuacji kiedy stoisz pod górkę z załączonym Hill Holderem, z wyłączonym przez Start-Stop silnikiem, skrzynie masz na D, nogi nie masz na hamulcu a po kilku sekundach silnik i tak się załączy pomimo że nie naciskasz gazu, ale przez to że włączona klima odpaliła silnik? Stoczysz się czy stoisz?
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem