View Single Post
Stary 09-08-2015, 21:34   #179
p.saw
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
Domyślnie Odp: Zamiana zestawu naprawczego na pelnowymiarowe kolo zapasowe

Tak dla sprawdzenia włożyłem dzisiaj do mondeo hb mk4 zapasowe koło dojazdowe (to wąskie), które na moment wyjąłem z focusa mk3. W mondku mam zapas pełnowymiarowy 215/55R16, dlatego są włożone wysokie styropiany (fabrycznie). To rozwiązanie choć najlepsze z punktu widzenia awarii koła gdzieś w trasie ogranicza jednak pojemność bagażnika.
Po włożeniu do mondka wspomnianej wąskiej dojazdówki z foki schowała się całkowicie we wnęce co pozwoliło na wyjecie styropianów. Powstała dzięki temu równa podłoga pomiędzy podłoga bagażnika i kołem. Bagażnik zwiększył się dość znacznie. Jedyny minus to nie do końca pasująca wykładzina przy wnękach kół. Jest jakby o parę centymetrów za szeroka i przy oparciach siedzeń trochę za krótka.
Pomyślałem sobie, że gdyby na jakiś wyjazd byłby potrzebny większy bagażnik można kupić dojazdówkę i wyjąć styropiany. Co jednak zrobić z matą?
Teraz moje pytanko, czy wykładzina bagażnika dla wersji bez styropianów (np. z zestawem naprawczym) jest inna od tej dla wersji z pełnowymiarówką?
Jak je rozróżnić przy ewentualnym zakupie? Zaznaczam, że chodzi o liftbacka (nie kombi).
A może udać się do jakiegoś tapicera aby ją "dopasował"?
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem