View Single Post
Stary 13-08-2015, 15:40   #1
filip849
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.3 Benzyna+LPG
Rocznik: 1997
Exclamation Uszkodzona głowica, czy można wymienić silnik na wersję z MK2?

Witam, jeśli taki temat już był, to z góry przepraszam ale nie znalazłem. A więc, jestem nowym posiadaczem galaktyki i choć przy zakupie było fajnie, to dość szybko mój entuzjazm ostygł... po długich zabawach z elektryką (tylnia klapa, centralny zamek), postanowiłem wymienić czujnik temperatury chłodziwa. Po wymianie zauważyłem, wahania temperatury na wskaźniku w zależności od prędkości jazdy, dość szybkie ubywanie płynu chłodniczego, około 1l/200km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., i brązową, oleistą maź w zbiorniczku wyrównawczym. Nie czekając poszukałem porad u wujka google, który powiedział mi: "uszczelka głowicy".Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie czekając aż się stanie coś gorszego, wybrałem się do mechanika aby to sprawdzić (znam się trochę na elektryce ale na mechanice ani trochę), i potwierdził się mój najgorszy sen. Jednak uszczelka, jakby tego było mało głowica pęknięta.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od razu zacząłem sprawdzać wszystkie możliwości w miarę taniej naprawy tego problemu. Samą głowicę dość ciężko znaleźć, łatwiej już o sprawny silnik. W oczy rzucił mi się angielski galaxy MK2 2.3 na części, silnik za 1000zł więc, dość tanio. Tylko, że to MK2... i tu nasuwają mi się pytania, czy ten silnik będzie pasować do mojego MK1 2.3? A jeżeli tak, to czy trzeba coś przerabiać? Może ktoś już takich przeróbek pomyślnie dokonał, i może się pochwalić jak? I najważniejsze, czy te przeróbki są kosztowne? Bo robocizna też kosztuje, a jak już wspominałem chciałbym się z tym problemem w miarę tanio uporać, stąd moje pytania. Z góry dziękuję, za wszelką pomoc.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 13-08-2015 o 17:34
filip849 jest offline   Odpowiedź z Cytatem